LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Novosti i savjeti iz medicine Jedan, možda interesantan osvrt na aktualnu pandemiju Corona virusa
Jedan, možda interesantan osvrt na aktualnu pandemiju Corona virusa
Subota, 21 Ožujak 2020 19:19

Možda je interesantan slučaj Indije u ovoj pandemiji uvjetovanoj famoznim Corona virusom

Nadan Filipović

Pišem ovaj kratki osvrt svjestan činjenice da nas je ova pandemija "poravnala" i dovela u situaciju da je onaj koji ovo piše, a i oni koji će ovaj tekst pročitati sasvim jednaki gospodinu Trumpu, do pojave pandemije Corona virusa, najmočnijem čovjeku na svijetu. Nije više toliko opasan, a iz njegovih poteza koje vuče jasno se vidi da je totalno "zijanjen", tako da bi najradije pobjegao iz velelijepe Bijele kuće, ali ni on, kao ni mi svi što smo"sitna buranija" nigdje ne možemo pobjeći. Svi smo zajedno sa predsjednikom Trumpom u istom brodu koji će možda i potonuti, ako se ispune zloslutne prognoze mnogih medicinskih naučnih autoriteta.

Okrenuo bih se aktualnom stanju u Indiji.

Prema pouzdanim relevantnim podacima i rezultatima tamnošnjeg popisa stanovništva Indija je 2017-te godine imala milijardu i 339 miliona stanovnika. Pomoću jednostavne grafičke ekstrapolacije i uzimanjem u obzir odnosa stopa nataliteta i mortaliteta lako može biti da ove 2010-te godine ima najmanje milijardu i 375 miliona stanovnika.

Upao mi je u oči službeni podatak Worldometer-a ( Wordometer.info/corona virus/countries) prema kojem najmnogoljudnija zemlja na svijetu ima „samo“ 301 registriran slučaj detektiranih infekcija Corona virusom i 5 smrtnih slučajeva koji su bili posljedica spomenute infekcije (podatak od 21.mart,2010). Iz tih podataka je jasno da Indija ima najmanju relativnu incidencu infekcije Corona virusa, kao i broj smrtnih ishoda, u odnosu na broj ukupnih stanovnika.

Mislim da je to dosta interesantan podatak, koji možda zaslužuje da se o njemu razmisli i da mu se posveti veća pažnja.

Nadam se da mi neće biti zamjereno podsjećanje na katastrofalnu Špansku gripu koja je u kratkom periodu od samo dvije godine (1918-1919) pobila preko 50 miliona ljudi širom svijeta. (Johnson N and, Mueller J. Updating the accounts: global mortality of the 1918–1920 “Spanish” influenza pandemic. Bull Hist Med 2002,76, 105–115 and Laura Cilek Gerardo Chowell, Diego Ramiro Farinas:Age-Specific Excess Mortality Patterns During the 1918–1920 Influenza Pandemic in Madrid, Spain Am J Epidemio, 187, 2511-2523) Ta pandemija nije birala već je ubijala sve, od novorođene dječice do staraca. Niko se nije mogao spasiti ni pobjeći, ni najbogatiji, ni najsiromašniji. Situacija dosta slična današnjoj.

Možda je najinteresantniji podatak u vezi sa Španskom gripom je činjenica da je ta pandemija stigla 1918 i do Indije. Prognoze epidemiologa su bile da će u Indiji umrijeti preko 80 miliona ljudi, kad je u ostatku svijeta pomrlo preko 50 miliona ljudi, ali to se nije desilo u Indiji. Pomrlo je dosta ljudi, preciznije oko 5-6% tadašnjeg stanovništv ili prema različitim službenim izvorima oko 10 do 15 miliona stanovnika, što je jako začudilo tadašnje epidemiologe. Dakle bilo je puno mrtvih, ali ni blizu mortalitetu Španske gripe u Evropi. Neki naučnici su smatrali da Indijci imaju neku urođenu formu kolektivnog imuniteta koji ih je uveliko spasio od virusa influence Španske gripe, ali niko nije uspio naučno utvrditi postojanje bilo kakvog kolektivnog imunitata u stanovništva Indije. S druge strane potoje naučni podaci da su u doba te pandemije mnogi Indijci konzumirali između 1600 mg do 2 grama sprašene imunostimulativne i antivirusne biljke Andrographis paniculata. Ima naučnih i stručnih radova da je upravo ta biljka spasila Indiju od virusa Španske gripe.  

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search