LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home "Roman - Rušid" Kako se organizirati nakon jedanaest godina autokratije, da ne kažem diktature? (3)
Kako se organizirati nakon jedanaest godina autokratije, da ne kažem diktature? (3) PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Petak, 18 Svibanj 2012 01:06

Nadan Filipović

Poštovani posjetitelji OKA,

Evo nam podsjećanja na jedan događaj od prije deset i po godina, kada je održan Prvi Bošnjački Kongres Australije. Skupila se naša bošnjačka krema, a sa Kongresa svi složno izađoše kao bosansko-hercegovačka anacionalna dijaspora. Znači, ušli na skup sa čvrstom namjerom da utemelje „krovnu bošnjačku organizaciju“, kako neki vole hiperbolisati, a izađoše češući se po glavma jer utemeljiše Vijeće bh. organizacija, odnosno dugogodišnju „igračku“ za samopromociju samo jednog lica.

Napominjem da izvještaj prenosim u cijelosti, sa pripadajućim štamparskim i gramatičkim greškama.

Prvi Bošnjački Kongres Australije – IZVJEŠTAJ

Dana 30. septembra 2001 u Melbournu održan je prvi Bosnjacki Kongres u Australiji.

Cijelokupne pripreme Kongresa od strane Inicijativnog odbora su tekle jednim sistematskim procesom. Skoro sve BH organizacije su obaviještene pismeno i usmeno-telefonski, a za one organizacije ćije poatke odbor nije imao, same su se prijavljivale i delegirale svoje predstavnike, što je već bio pokazatelj da će Kongres biti uspješan.

Svečani dio ili ceramonija Kongresa počela je u 9.30 sati. Voditelj programa Seanada Softić-Telalović pozdravila je sve zvanice i ostale goste, te pri samom početku formalnog otvaranja Kongresa zatražila je da se minutom šutnje i al-fatihom ukaže poštovanje svim žrtvama terorističkog napada u Americi 11 septembra 2001.

Prvi govornik, predsjednik Inicijativnog odbora, Osman Softić biranim riječima na engleskom jeziku ukratko je gostima predočio cilj našeg Kongresa. Učesnici Kongresa dobili su poruke podrške od Australijske vlade, vlade Viktorije, vlad općine Brimbank, na ćijem se prostoru održavao Kongres, Ambasade BiH Kanbera, Vijeća ministara BiH. Gospođica Ruzmira Tihić, rukovodilac sektora za iseljeništvo Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, je prenijela posebne poruke od Krešimira Zubaka, ministra za ljudska prava i izbjeglice, Preporoda BiH Sarajevo, Avde Hebiba,predsjednika matice iseljenika BiH, Vijeća Kongresa Bošnjačkih intelektualaca BiH i Alije Izetbegovića, počasnog predsjednika SDA.

Svečani dio je bio predviđen da traje sat vremena ali je produžen na dva sata, što samo pokazuje koliko su važnost ovom skupu dali počasni gosti i u kakvom se divnom raspoloženju odvijao.

Radni dio Kongresa počeo je u 12,45. Poslije izbora radnog predsjedništva smjenjivali su se delegati koji su izlagali u svoje ime i u ime organizacija koje su ih delegirale.

Za govornicu je izašlo 28 delegata. Čuli smo o aktivnostima i dosadašnjem radu Islamskih zajednica, o sportskim organizacijama, o radu bošnjačkih udruženja, omladinskim organizacijama, o bošnjačkim radio programima, o socijalnoj službi, a bilo je nekoliko zapaženih radova o bosanskom jeziku i kulturi.

Nakon usvajanja Statuta Vijeća bosansko hercegovačkih organizacija Australije prihvaćeni su kriteriji za izbor čelnih ljudi Glavnog odbora Vijeća: visoka stručna sprema, položaj i status u rukovodstvima australijskih organizacija i tijela, sposobnost komunikacije i dobro poznavanje engleskog jezika. Postavljeni kriteriji su postavljeni sa tačno određenim ciljem: bosansko hercegovačke organizacije mogu voditi zaista samo naši najbolji predstavnici na ovom podneblju.

Na Kongresu je bilo 45 delegata i svi su dali svesrdnu i potpunu podršku osnivanju Vijeća bosansko hercegovačkih organizacija. Nije bilo govornika a da nije istakao potrebu stvaranja Vijeća i da nije dao neku sugestiju i ideju kako dalje.

Ono što bi posebno trebalo istaći jeste pluralizam mišljenja i zavidno ponašanja svih delegata tokom rada Kongresa.

Na kraju ovako izuzetno uspješnog rada Kongresa i objedinjavanja bosansko hercegovačkih organizacia Australije izabrano je krovno tijelo koje će nas ubuduće predstavljati kako u Australiji tako i u Bosni i Hercegovini.

Učesnici prvog Bošnjačkog Kongresa Australije

Specijalni gosti na otvaranju Kongresa:

Ruzmira Tihić, Pomoćnik Ministra za ljudska prava i izbjeglice

Fuad Džidić, Ministar Savjetnik u Ambasadi Bosne i Hercegovine, Canberra

George Lekakis, Chairman, Victorian Multicultural Comission

John Moorhouse, State Director, Dep.of Immigration and Multicultural Affairs

Natalie Suleyman, Gradonačelnik grada Brimbank

Robert Mamarella, Predstavnik Bob Sercombe, Federal Member of Parliament

Dr.James Jupp, Director, Centre for Immigration and Multicultural Studies

Sheik Fehmi, Islamic Council of Victoria

Tahir Kambis, Režiser filma „Exile to Sarajevo“

Osman Softić, Predsjednik Incjativnog odbora Prvog Bošnjačkog Kongresa

Prijavljeni delegati sa referatima

Osman Softić

Senada Softić-Telalović

Jasmin ef. Bekrić

Sabit Milinkich

Mustafa Balihodžić

Džavid Haverić

Sead Smailbegović

Ibrahim ef. Omerdić

Tarik Skaka

Ferid Ridžalović

Saliha Julardžija

Harun Mehičević

Agim Dobruna

Niaz Cerić

Amela Kuduzović

Musa Hodžić

Smail Dukić

Dr. Mustafa Karavdić

Abaz Alimanović

Esad Zorlak

Mersiha Julardžija

Sifet Omerović

Sajit Smajić

Šaban Delić

Muhamed Kumalić

Nisveta Smailbegović

Nadja Zildžić

Midhat Fazlić

Ruzmira Tihić

Fuad Džidić

Organizacije prisutne na Kongresu

VIC

Islamski Centar Deer Park

Kulturno i Sportsko Društvo Bosna Melbourne

Nogometni klub Đerzelez

Islamska zajednica Geelong

Bosansko Hercegovačka zajednica Geelong

Muslimanski Omladinski Klub Deer Park

Merhamet – Socijalna služba

Bosansko hercegovačka zajednica Noble Park

Islamska zajednica za Gippsland

Bošnjački radio mprogram 3zzz

SBS BH Program

Udruženje žena Srebrenice

Bosanska zajednica - Klub Brčko

SDA – Victoria

Preporod – Victoria

Bosanska škola – Deer Park

NSW

Mešihat

Islamska zajednica Gazi Husrevbeg

Omladinski krug Islamske zajednice Gazi Husrevbeg

Preporod – NSW

SA

Muslimanska zajednica Južne Australije

WA

SDA – WA

Islamska zajednica Zapadne Australije – Perth

Nogometni klub Zlatni ljiljani

QLD

Bošnjački islamski centar

Bijeli golubovi – omladinski klub

Stari Most nogometni klub

ACT

Islamska zajednica Gazi Husrevbeg – Canberra

 

Ne bih komentarisao ovaj izvještaj, već bih sam sebi postavio određena pitanja:

  1. 1.Prelijepo je i nadasve dirljivo što je voditeljica programa zatražila je da se minutom šutnje i al-fatihom ukaže poštovanje svim žrtvama terorističkog napada u Americi 11 septembra 2001, ali se čudim da se na tom bošnjačkom skupu ni voditeljica, a ni bilo ko od prisutnih ne sjeti da predloži i minutu šutnje i učenje al-fatihe za, prije svega, sve žrtve genocida u Srebrenici, kao i za sve bošnjačke žrtve u periodu 1992 – 1995.
  2. 2. Na tom bošnjačkom skupu neko na brzaka, sistemom „hokus-pokus“, prilijepi u firmi ili nazivu te vrlo brzo privatizirane firme jednog lica predznak „bosansko-hercegovačkih organizacija“. Svi, međutim, znamo da se radilo o dvadeset i osam čisto bošnjačkih, tačnije, trinaest islamskih, četiri društvene ili kluba, pet fudbalskih klubova, politička stranka SDA, pride jedan bošnjački radio-program, itd. Čisto „bosansko-hercegovački“ teferić!!!
  3. 3.Znači Bošnjaci su na Prvi bošnjački kongres uspjeli pozvati i dozvati dvadeset i osam bošnjačkih organizacija koje su se baš kao naivne bleje dale čobanici da ih utjera u njezin bosansko-hercegovački anacionalni tor! Hajde da sada ne sitničarimo – dvadeset i osam ih se dalo premuntati iz bošnjaštva u bosansko-hercegovanstvo, ali sada ni Pinkertonova agencija ne može doznati da li to virtualno Vijeće ima ciglih šest ili sedam bošnjačko-bosansko-hercegovačkih organizacija, (jooooj zamantaće nam se!!!), od kojih signifikantnu većinu čine islamske zajednice, pravi „simboli anacionalne bosansko-hercegovanosti“, svakako na čelu sa ekipom malom, ali odabranom, iz dobrotvorne organizacije bombastično nazvane Mešihat, izmišljotine nekolicine seoskih hodža i masterminda iz sjene, izmišljotine koja je samoproglašena „krovna organizacija“ svih bošnjačkih islamskih zajednica u Australiji.

(Nastavak slijedi...)

Ažurirano: Petak, 18 Svibanj 2012 19:36
 

Komentari  

 
0 #16 Senad 2015-12-07 12:59
Iako nije glavna stvar da li je moja (tj. moje sestre adresa tacna) nego sta su odgovori na pitanja o stvarnom znacaju, organizovanosti I uticaju Unije, evo sada sam nakon provjere dostavio ispravnu adresu koja je imala jedan pogresan karakter.
Ono sto ostaje upitno nakon svega, bez obzira I na danasnji prilog o Uniji, je:
1) Koliko I koje su organizacije koje je Unija uvezala?
2) Koliko je clanstvo tih organizacija?
3) je li Unija efektivno vise predstavlja BiH zajednicu nego sto je predstavljalo Vijece?
Iskreno mislim da se odgovori na ovo nece dobiti nego ce se nastaviti kao sa onim iz vica o crnogorcima "Ja tebi serdaru, ti meni vojvodo,....", tj. sa samopohvalama.
Citat
 
 
0 #15 Nadan 2015-12-06 21:08
Evo Senade: This is an automatically generated Delivery Status Notification.

Delivery to the following recipients failed.

senada_tahirovi
Citat
 
 
0 #14 Nadan 2015-12-06 18:01
Gospodine Senade,
pokušao sam odgovoriti na e-adresu Senade Tahirović, Vaše sestre, ali mi je mail vraćen s objašnjenjem da ta adresa ne „fercera“, odnosno da nije više aktivna (ugašena) .
Što se pak tiče „nekih informacija koje kruže“, ako smatrate da su te informacije provjerene i istinite, lijepo napišite neki tekst a la „Otvoreno pismo AUBiH“ i ja ću vaš osvrt objaviti, svakako kad budem imao stvarnu adresu preko koje možemo komunicirati i kad bidem 100% siguran u vaš identitet, a što je praksa sa svim autorima i komentatorima, te ni Vi ne možete biti izuzeti iz tog pravila, odnosno prakse. Naime, dobivam masu komentara i kad požem da utvrdim identitet autora, ostanem u nemogućnosti da ga kontaktiram. Dakle, čim ne mogu kontaktitirati autora teskta ili komentara, onda to i ne objavljujem
Sve najbolje.
Citat
 
 
0 #13 Senad 2015-12-06 16:30
Gospodine Filip ovicu,
Zao mi je sto sam proizveo utisak neke prevare. Ja jesam Senad a e-mail adresa koju sam upisao je moje sestre koja se eto zove kao I ja- Senada. Ja nemam svoju e-mail adresu jer mi zaista ne treba a roditelji su eto voljeli da sestri I meni daju imena Senad I Senada.
Vratimo se medjutim onom sto je prethodni pitac upitao: zna li se nesto vise o uspjesima Unije u organizovanju bosnjacke/bosanske zajednice. Vjerujem da se slazete da je to informacija koja nema zastitu povjerljivosti I koja je istovremeno od sireg interesa za zajednicu imajuci na umu da se I Unija predstavlja kao legitimna predstavnica cjelokupne zajednice.
Pa hajdemo da vidimo koga zaista Unija okuplja. Nista ne prejudiciram, ali informacije koje kruze nisu nimalo ohrabrujuce.
S postovanjem. Senad Tahirovich
Citat
 
 
0 #12 Nadan 2015-12-05 23:55
Senade, Vi niste Senad, već naka nova Senada, bajagi Tahirović, koja je nakon "komentara" odmah udunula adresu. Lavica iz mišje rupice.
Citat
 
 
0 #11 Senad 2015-12-05 23:00
Ja se slazem da bi bilo dobro znati kto je ta Unija, koliko I koje organizacije predstavlja, sa koliko clanova I je li napravila neke pomake u odnosu na Vijece koje je uz nepricipijelnu koaliciju sa bivsim ambasadorom gurnuto na marginu.
Gospodine Filipovicu, ovaj pethodni pitac je direktno prozvao vas za odgovore na pitanja koja je postavio. Vama nije nikakav problem doci do tih informacija a ja ne drzim da je prihvatljivo ovaj njegov komentar propratiti sutnjom. Zasluzuje bilo kakav odgovor, makar I odbijajuci.
Citat
 
 
0 #10 Admir Ekic 2015-12-02 23:11
Esselamu-alejkum. Jako sam zainteresovan da procitam vas clanak u istom stilu studiranja i pisanja o uniji AUBHA. Osnivacki izvjestaj, broj clanova, (muz i supruga voditelji privatne radio stanice itd.)njihov dosadasnji rad i svojatanje tudih akcija i transparentnost rada istih. A posebno osvrt na kvalifikacije i edukativnost clanova glavnog odbora AUBHA i ko nas to predstavlja u Australiji. Unaprijed zahvalan
ADO iz Melburna.
Citat
 
 
+1 #9 Malik 2012-06-03 11:12
Citat Malik:
[quote name="Malik"]:-x

OSNIVANJE VIJECA 2001. godine: samo pokusaj shicarenja POENA KOD AUSTRALIJSKE VLADE ??

Ovaj skup su 2 glavna bosa organizovali u NAJVECOJ HITNJI, samo 2.5 HEFTE NAKON 11/10 napada u Njujorku, KAO DA SE GLAVNIM MESETARIMA PLAHO ZURILO ?!

- obzirom da je Oz vlada sa J. Howardom, velikim frendom SAD Predsjednika Busha (Dubaje), odmah pocela uvoditi razne mjere za zastitu od tzv. ISLAMSKOG TEROROIZMA - pitamo se:

- nije li CILJ cijele ove sharade bio da ovi bosovi ZARADE NEKI POEN politicke podobnosti kod Oz vlade, a na racun miroljubivih i poslusnih Bosnjaka ?

Drugim rijecima, POSLATI PORUKU Howardu: vidi ba Dzoni, ne beri brigu, EVO DOBRIH BOSNJANA, svi su na jednom mjestu, sve Bekan do Bekana, POD KONTROLOM MOGA VIJECA i Oz MESIHATA..


A ti, Dzoni ces biti dobar djetic pa ces NAS DVOJE NAGRADITI kakvim MINISTARSKIM FOTELJAMA jer smo sve ovo tako dobro smislili..
Citat
 
 
+1 #8 Malik 2012-05-31 23:28
Citat Malik:
:-x
SITNO POLITIKANSTVO GLAVNIH MESETARA VIJECA

Ovaj skup su 2 glavna bosa organizovali u NAJVECOJ HITNJI, samo 2.5 hefte nakon 11/10 napada u Njujorku, kao da se glavnim mesetarima plaho zurilo!

- obzirom da je Oz vlada sa J. Howardom, velikim frendom SAD Predsjednika Busha (Dubaje), odmah pocela uvoditi razne mjere za zastitu od tzv. islamskog terorizma - pitamo se:

- nije li CILJ cijele ove sharade bio da ovi bosovi ZARADE NEKI POEN politicke podobnosti kod Oz vlade, a na racun miroljubivih i poslusnih Bosnjaka ?

Drugim rijecima, POSLATI PORUKU Howardu: vidi ba Dzoni, ne beri brigu, evo Dobrih Bosnjana, svi su na jednom mjestu, sve Bekan do Bekana, pod kontrolom moga Vijeca i Oz Mesihata..
(za ovo ocekujemo dobre nagrade)


Zakljucak: ovi bosovi TRCE POSLJEDNJI KRUG i love u mutnom, koristeci strah zapadnog drustva od tzv. islamskog terorizma
Citat
 
 
+2 #7 Malik 2012-05-25 04:01
:-x
OTVORENO PISMO: SVIM DOBRONAMJERNIM PRIJATELJIMA

Prva stvar koja u ovom osnivanju izgleda sumnjiva (suhveli) je slijedeca:

- ovaj skup su 2 glavna bosa organizovali u NAJVECOJ HITNJI, samo 2.5 hefte nakon 11/10 napada u Njujorku, kao da se glavnim mesetarima plaho zurilo!

- obzirom da je Oz vlada sa J. Howardom, velikim frendom SAD Predsjednika Busha (Dubaje), odmah pocela uvoditi razne mjere za zastitu od tzv. islamskog terorizma - pitamo se:

- nije li CILJ cijele ove sharade bio da ovi bosovi ZARADE NEKI POEN politicke podobnosti kod Oz vlade, a na racun miroljubivih i poslusnih Bosnjaka ?

Drugim rijecima, POSLATI PORUKU Howardu: vidi ba Dzoni, ne beri brigu, evo Dobrih Bosnjana, svi su na jednom mjestu, sve Bekan do Bekana, pod kontrolom moga Vijeca i Oz Mesihata..
(za ovo ocekujemo dobre nagrade)

Sva kasnija MESETARENJA ovih hahara ukazuju na mogucnost ovog scenarija.
Citat
 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search