LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Novosti i savjeti iz medicine
Novosti iz medicine
Srijeda, 16 Srpanj 2014 11:02

Autizam i autistički spektar poremećaja – osvrt na probleme s učenjem i korelaciju sa fragile X sindromom (1)

Nadan Filipović

Još 1985. godine su američki istraživači ukazali na probleme u procesima učenja kod dječaka sa fragile X sindromom, a kod kojih je dijagnosticiran neki od poremećaja iz autističkog spektra poremećaja. Oni su prvi ukazali na probleme s učenjem koji su, kako je opisano, često udruženi sa hiperaktivnošću, sa poremećajima takozvane vizualno - motoričke koordinacije, odnosno nesposobnosti tih ispitanika da koordiniraju vlastiti vid sa pokretima tijela ili dijelovima tijela, sa izraženim govornim deficitom i posebnim teškoćama u učenju, naročito u matematici. Kasnije su se problemima poteškoća u učenju i fragile X sindromom bavili uglavnom američki istraživači koji su o svojim zapažanjima objavili značajne rezultate u periodu 1986 – 1987.

Istraživači iz Centra za razvoj djeteta u Denveru su 1989. godine prvi izašli s tvrdnjom da u psihopatološkim osnovama poteškoća u učenju djece sa mentalnim retardacijama koje se uklapaju u autistički spektar oboljenja može često, ali ne i obavezno, biti fragile X sindrom kao najčešći genetski znak familijarne forme mentalne retardacije. Oni su na velikom broju takve djece dokazali da su poteškoće u učenju najveće u području matematike, te da su ta sva djeca pokazivala simptome takozvane „social anxiety“ koja je u osnovi imala izražene znakove straha da će neki autoritet(i), naprimjer učitelj(i), negativno ocjenjivati njihove sposobnosti, a što onda kod te djece jako produbljuje osjećaje neadekvatnosti, inferiornosti, srama, povrijeđenosti, te često i teške depresije.

 
Novosti iz medicine
Subota, 12 Srpanj 2014 12:45

Kratka natuknica o najnovijim podacima iz epidemiologije i rane dijagnostike fragile X sindroma kod autizma i autističkog spektra poremećaja

Nadan Filipović

Ako se ozbiljnije osvrnemo na naučnu literaturu, odnosno reference koje dotiču takozvani “fragile x syndrome” u konekciji s autizmom, odnosno poremećajima koji se grupno nazivaju “autism spectrum disorders”, a u koje je uključen klasični autizam, Kannerov autizam, Aspergerov sindrom, visoko funkcionalni autizam, kao i pasivni razvojni poremećaji, lako ćemo doći do zaključka da su do danas provedena mnoga istraživanje genetske baze autizma i poremećaja iz spektra autističkih poremećaja.

Naime, u prilog toj tvrdnji stoji oko 6.000 naučnih i stručnih radova o autizmu i “autism – like” poremečajima publiciranih diljem svijeta, a u kojim se spominje “fragile X syndrome”. Znači, radi se o masi podataka u kojim se mogu snaći ljudi koji imaju iskustva sa selektivnom analizom naučnih podataka, ali i oni koji se potrude, dakle, mladi naučnici koji stvarno žele “zaleći” i upornim radom “isfiltrirati” literaturu koja im je potrebna za neki njihov naučni ili stručni rad, pa čak i za sticanje naučnog zvanja magistra nauka, a što je osnovni preduvjet za kretanje ka zvučnoj tituli doktora nauka, posebice zvučnoj po našim manjim ili većim čaršijama.

 
Još o autizmu
Četvrtak, 29 Svibanj 2014 10:14

 

Autizam – još nešto o mogućim uzrocima

Nadan Filipović

Kako je već rečeno autizam predstavlja heterogenu grupu poremećaja u razvoju nervnih struktura i ta kategorija se označava kao “autism spectrum disorders ili ASD”. Ona uključuje autizam, Aspergerov sindrom i pervazivni poremećaj u razvoju. (APA Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders4th edn. American Psychiatric Association: Washington, DC, USA; 1994)

Prema Dr Baiou u Americi se autizam javlja kod jednog od 88 djece. (Baio J. Prevalence of autism spectrum disorders—Autism and Developmental Disabilities Monitoring Network, 14 sites, United States, 2008. MMWR Surveill Summ. 2012;61:1–19). Definitivno je dokazano da je autizam četiri puta češći u dječaka nego u djevojčica. (Rice C. Prevalence of autism spectrum disorders—autism and developmental disabilities monitoring network, 14 sites, United States, 2002. MMWR.2007;56:12–28) 

Međutim, etiologija autizma je i danas velika, da ne kažem prevelika nepoznanica. Iako su određeni genetski poremećaji kao Fragile X-sindrom i Rett-sindrom često povezani sa manifestacijom simptoma autizma, niz studija je pokazao da se defekt jednog gena ili jednog hromozoma prepoznaje u relativno malom procentu djece sa dijagnosticiranim autizmom. (Schaefer GB, Mendelsohn NJ. Clinical genetics evaluation in identifying the etiology of autism spectrum disorders: 2013 guideline revisions. Genet Med.2013;15:399–407)

 
Novosti iz medicine
Srijeda, 14 Svibanj 2014 22:13

 

Epidemija autizma u USA – osnovni statističi podaci

Nadan Filipović

Ne postoje pouzdani podaci o tome koliki je i približan broj autističke djece u svijetu. Naime, primjenjene statističke metode i preciznost sakupljanja podataka razlikuju se od zemlje do zemlje. Nadalje, mnoge zemlje nemaju dovoljno razvijene zdravstvene ustanove i visokostručne epidemiološke službe koje bi mogle sakupiti sasvim tačne podatke o autizmu. S druge strane, u visokorazvijenim zemljama tehnika sakupljanja podataka i njihove statističke obrade je na visokom nivou i podaci o incidenci autizma su potpuno pouzdani. Posebno precizna istraživanja se provode u USA i u nekim evropskim državama.

U ovom kratkom tekstunajprije bih se osvrnuo na izuzetno alarmantne podatke o pravoj epidemiji autizma u USA.

Prema pouzdanim podacima za 2014. godinu u USA na svakih 68-ero djece zapada po jedno sa dijagnosticiranim autizmom ili 1,47%, dok se 2012. godine jedno dijete sa autizmom nalazilo među 88-ero djece, a što je 30%-tno uvećanje u tako kratakom, dvogodišnjem periodu. Najmanja incidenca autizma je utvrđena u Alabami (1 autist na 175-ero djece), dok je najveća incidenca utvrđena u New Jersey-u (1 autist na 45-ero djece).

Samo u periodu od 2001 – 2007 u Arkansasu je došlo do porasta broja djece sa dijagnosticiranim autizmom za 12%,

u Montani za 46%,

u North Caroline za 65%,

u North Dakota za 67%,

 
Novosti iz medicine
Ponedjeljak, 12 Svibanj 2014 11:11

 

Autizam i živa

Nadan Filipović

Dr Ratajczak u uvodnom dijelu svog naučnog rada „Theoretical aspects of autism: causes – a review“ (J Immunotoxicol 2011, 8, 68 – 79) naglašava da se autizam u Americi javljao u 4-5 slučajeva na 10.000 djece u 1943. godini, a da je danas incidenca autizma 1 na 110 djece u USA, dok je u Engleskoj ta incidenca čak 1 na 64 djece!!!

Spomenuti autor smatra da su glavni uzročnici pojave autizma genetske mutacije, odnosno defekti, upale mozga još nerođenog djeteta, upala mozga tek rođenog djeteta, posebno nakon davanja određenih vakcina, hipoksija tokom trudnoče i porođaja, te toksični utjecaji iz hrane i životne okoline.

 
Autizam i vanjski faktori
Petak, 09 Svibanj 2014 09:38

 

Autizam i bakar

Nadan Filipović

Zna se da je incidence autizma u stalnom porastu, ali i pored obimnih istraživanja još se ništa određenije ne zna o etiologiji, odnosno, možda bolje rečeno, etiologijama (???) ovog zagonetnog obolenja. Sve je još u domenu predpostavki i hipoteza, pa se ne može tvrditi da su teški metali ekskluzivni izazivači autizma.

Po mom mišljenju, koje ne mora biti ispravno, najbliži je istini Dr Currenti, iz Center for Nanoscale Science and Engineering (CNSE), State University of New York, NY, USA, koji je 2010 godine u svom zapaženom naučnom radu “Understanding and determining the etiology of autism”, koji je objavljen u Cellular and Molecular Neurobiology, 2010, 30, 161 – 171, napisao da je “autizam rezultat kompleksne interakcije između procesa genske regulacije i sve zagađenije okoline u kojoj živimo i naše hrane pune kojekakvih kemijskih dodataka”.

 
« Početak«12345678910»Kraj »

Stranica 5 od 10

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search