LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Novosti i savjeti iz medicine
Kako već golemo dijete odviknuti od dojenja?
Nedjelja, 19 Rujan 2010 15:55

Nadan Filipović

Prije otprilike mjesec dana obratila mi se jedna zemljakinja sa pitanjem kako da od dojenja odvikne svog sinčića starog dvije i po godine? Istaknula je da ima dvoje starije djece koju je takođe dojila, ali samo dok nisu napunila punu godinu. Ovaj sinčić, “treća sreća” i “zlato mamino”, izgleda da se navikao i baš mu je bilo lijepo, te, po svoj prilici, zadugo nije mislio prestati. Mama je poslušala savjete naših žena koje sve znaju pa je mazala bradavice dojki limunom, iscijeđenim sokom od bijelog luka, pa bilesi i sokom od fafarona, ali ništa.Taj njen ljubimac i ljubitelj majčinog mlijeka skoro sve jede kao džomba, ali opet i kad se nahališe, nastavi letati za materom fatajući se stalno njenih grudi iz samo njemu i njoj poznatih razloga.  

Kad sam shvatio da se ženi to produženo dojenje popelo na vrh glave, poslao sam joj ekspres poštom samo tri kapsule sa jednom sprašenom biljnom smjesom. Pošto se radi o našoj ženici koja nema baš plaho puno škole, to je nju ašćarile iznenadilo, pa me je nazvala i upitala: “Nadane, bolan ne bio, šta ću ja s ovim tabletama što izgledaju k'o oni naki antibiotici? Hoćul to njemu davati? 

 
Bakar je tihi saučesnik masovnog ubice
Nedjelja, 05 Rujan 2010 13:22

Piše: Nadan Filipović 
U standardiziranim protokolima savremene kliničke onkologije, znači ne eksperimentalne onkologije, ponekad se iz vida ispuštaju neke činjenice koje bi inače trebale da "bodu oči". Malo je ljekara koji se bave tretmanom raka, a koji ne ignorišu neke kliničko-biohemijske pretrage i određene mogućnosti manipulacije koje bi mogle pomoći pacijentima. Te mogućnosti ne spasavale života, ali bi barem mogle produžiti preostali boravak na ovom svijetu tih ljudi kojim se desio rak, kao što se svakom može desiti.  

Ako bi se pojavio naslov koji bi glasio "Bakar igra veoma važnu ulogu u razvoju raka" on bi mogao djelovati senzacionalistički kod široke čitalačke publike, a kao čista glupost kod onih ljekara koji ne znaju ništa o tome. Nepoznavanje nečega što bi se moralo dobro znati najčešće se opravdava arogantnom ignorancijom i minoriziranjem. 

Stoga mislim da nije na odmet i široj publici saopštiti da postoji veliki broj naučnih i stručnih radova koji dokazuju da je metabolizam bakra drugačiji kod pacijenata sa rakom u poređenju sa pacijentima sa drugim oboljenjima, kao i sa zdravim ljudima. Naime, odavno je poznato da uvećana koncentracija bakra u organizmu oboljelom od raka u direktnoj je korelaciji sa progresijom bolesti.  

 
« Početak«12345678910»Kraj »

Stranica 10 od 10

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search