LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Komentari
Bosanski Srbi iz Australije ne žele Arnauta za ambasadora
Nedjelja, 05 Prosinac 2010 20:05

Nadan Filipović

     Ovdašnji srpski list Vesti od 26.marta 2010. je donio veliki članak Sergija Principa naslov kojeg je „Ambasada u Kanberi okreće leđa Srbima“. U podnaslovu stoji „U Damiru Arnautu, zbog njegovih izjava, ovdašnji Srbi, poreklom iz BiH, ne vide diplomatu koji će prema njima imati isti pristup kao prema pripadnicima ostalih nacija.”

BiH-Srbi mu zamjeraju što se u Londonu priključio timu branilaca Ejupa Ganića umjesto da kao ambasador sjedi u Kanberi i radi svoj posao. Dalje mu zamjeraju što je u septembru prošle godine u melburnškom listu „The Age“, po mom mišljenju prerano i zaista neprimjereno zakukurikao  „da će mu prvi zadatak kao ambasadora u Australiji biti da radi na krivičnom gonjenju Dragana Vasiljkovića, poznatog i kao kapetan Dragan“. Srbi zamjeraju ne samo na toj prijetećoj izjavi, već i na tome što je kao imenovani ambasador davao bilo kakve izjave prije dobivanja agremana, odnosno i formalnog prihvatanja ambasadora od strane zemlje domaćina.

 
O NAMA BOŠNJACIMA
Subota, 13 Studeni 2010 07:50
Piše: Prim. Dr. Muhamed Saračević u KBSA2000 i ekskluzivno za Bošnjačko oko

Ma koliko svi mi koji živimo u BiH i dijaspori smatrali da imamo pravo teoretisati o bosanstvu, bošnjastvu, vjeri, politici, socijalnim, društvenim i kulturnim aspektima života, trebali bi biti svjesni činjenice da je  već krajnje vrijeme, da se suočimo sa istinom i konstatujemo neke činjenice o nama.

Prvo, da postavimo sebi nekoliko pitanja:

      Da li imamo realnu sliku sami o sebi?_

      Da li smo išta naučili iz historijskih iskustava?

      Da li smo korektni jedni prema drugima i da li smo iskreno voljni za jedinstvo i  zajednički nastup?

      Da li zavidimo jedni drugima i da li smo spremni da stanemo iza pojedinca i da ga podržimo?

      Da li smo mi sazrela nacija i da li smo zaslužili da u svakom pogledu budemo državotvoran narod?

      Da li smo mi uistinu vjernici i koliko se bojimo Boga?

      Da li smo mi školovan ili neuk narod?

      Da li smo mi…………….?

 
„Pejgamberova dlaka“ je razlog što me je Jasmina izružila na pasja preskakala! Da li je u pravu?
Nedjelja, 31 Listopad 2010 15:19

U subotu sabahile zvoni telefon. Pogledam! Tek je pola šest. Ko li je, majko moja, tako rano. Podignem slušalicu i javim se. Kad s druge strane ženski glas Jasmina iz New South Walesa. Tako mi je rekla. Upitah za prezime, a Jasmina meni kaže da to nije važno. Upitah je šta je razlog takvog ranog poziva koji me je probudio i zna li kolika je vremenska razlika između New South Walesa i Zapadne Australije. Ne odgovori, nego krenu brzorafalna kritika kao odgovor na to moje pitanje.

 
“KREMA”
Ponedjeljak, 20 Rujan 2010 06:19

Agim Dobruna

Odavno se nisam tako slatko nasmijao u sitaciji u kojoj čovjek naprosto nezna kako da se postavi, a toliko sam se odmah i nasekir’o, jer da sve ovo nije istina bilo bi smiješno, al’ pošto jeste istina onda tu bo’me nema mjesta smijehu.

         Grč mi ostade na desnom obrazu dok sam slušao jarana koji mi ispriča sve ovo što ću opisati. No, iz poštovanja prema njemu i njegovoj supruzi ipak ću u tajnosti ostavit njegovo ime, a evo zašto sve ovo i zapisah.

       Većini naših dobrih Bošnjaka koji se, igrom sudbine, nađoše na ovom petom kontinentu zbijajući svoje, sada već, imigrantske  redove, poznato je da je donedavno bila velika javna “hajka” na Seada Šahbegovića, doskorašnjeg punopravnog člana Vijeća BH-organizacija, i to samo zato što je, opet javno, upitao svoju predsjednicu Vijeća: ”Zašto se manifestacija obilježavanja Dana Državnosti BiH, (koji ne postoji), održava uvijek na jednom mjestu?”, želeći pri tome reći na skupom i svima nedostupnom mjestu, a nema drugih ponuda, misleći na jeftinije!?

 
Okololaktaška divlja svinja ponovo rokće po Beogradu
Srijeda, 15 Rujan 2010 15:26

Autor: Nadan Filipović

U intervjuu danom 13.septembra 2010. godine beogradskoj „Politici“ Milorad Dodik odgovara na slijedeće pitanje novinara Bore Marića:

- Posle Vaše nedavne izjave da se u Srebrenici nije dogodio genocid, postali ste ponovo meta žestokih napada. Na osnovu čega tvrdite da u Srebrenici nije bilo genocida?

Dodik, odgovara na jedan izuzetno cinično-primitivan način, karakterističan za bahatog četničkog jalijaša iz Lijevče Polja, valjda misleći da će svi Srbi sveta porauhati ovu njegovu moralnu ekspertizu:

-  Mi ne osporavamo da se u Srebrenici dogodio zločin zastrašujućih razmjera, koji nije smeo da se desi. Ali niko ne može da kaže da se taj zločin dogodio u ime RS, jer ni jedan republički organ nije doneo odluku o masovnom pogubljenju srebreničkih Bošnjaka. Nažalost, zločin u Srebrenici, koji se ničim ne može opravdati, snažno se politizuje i, da tako kažem, nastoji se izvršiti srebrenizacija proteklog rata, a time cele Republike Srpske i srpskog naroda. Mi to ne možemo dozvoliti i nastavićemo rad na utvrđivanju pune istine o ovom zločinu. Mi poštujemo sve žrtve, ali ako neko ne poštuje srpske žrtve, ni mi nemamo razloga da poštujemo njegove.

 
Komentari
Nedjelja, 05 Rujan 2010 13:33

 

Bujrum! Slobodno pošaljite svoj komentar, kritiku ili primjedbu. Objavićemo svaki komentar koji je potpisan punim imenom i prezimenom, sa podacima o adresi, brojevima za telefonski kontakt i email-adresu. Normalno, podaci o adresi, telefonu i email-adresa biće sam poznati uredniku portala. 

 
« Početak«8182838485868788»Kraj »

Stranica 88 od 88

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search