LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Bošnjačka kuhinja
Biber meso
Utorak, 19 Travanj 2011 15:31

Za pripremu biber-mesa potrebni su slijedeći sastojci:

 - pola kilograma telećeg mesa, najbolje od plećke,

 - jedan ovčiji vrat,

 - ulje,

 - dvije glavice crvenog luka,

 - tri osrednje mrkve,

 - vezica peršuna,

 - so i biber po želji.

Priprema:Teletina i meso s ovčijeg vrata se isitni na kockice. Na vrelo ulje se doda usitnjen crveni luk. Lik se dinsta dok ne postane staklast, a sve uz dodavanje manjih količina vrele vode. Nakon toga se doda očišćena mrkva isitnjena na tanje kolutiće i sitno isitnjeni peršun. Sve se to dinsta još desetak minuta doda se meso i poklopljeno dinsta na tihoj vatri uz dodavanje vrele vode po potrebi, da bi se spriječilo zagaranje.

 
Glavuša i glavušica
Srijeda, 23 Ožujak 2011 06:18

Nadan Filipović

Ovdje u Australiji ima svega, ali nema nekih naših zerzevata koje su neki od nas u Bosnici smatrali pravim bosanskim specijalitetima. Ima fete sira, ima uvoznog travničkog sira, ali to nije pravi travnički sir. Ima, k'o fol, kajmaka, ali to nije kajmak. Ima sudžuke, ali to nije ona naša sudžuka. Ima ovčije stelje, ali to nije stelja. Ima pastrme, ali to nije naša pastrma. Ima materijala za škembe – čorbu i škembiće, ali, i kad ih pripremimo po našem originalnom receptu, opet ne „legnu“ kao oni naši koje smo tamo pripremali. Ovce i janjad se prodaju bezglava i sretnik je onaj koga zapadne janješce od 15-18 kila, već pripremljeno za ražanj. I kad se okrene, nije to to! Ni primirisat'! Kad se evociraju gurmanske uspomene i rekne sasvim otvoreno, nisu se ni u Bosnici, „dok je Bog po njoj hodio“, jele svake bogovetne hefte pečene teleće ili juneće glavuše, pa ni ovčije ili janjeće glavušica, ali, sjetimo se, kad bi nekom od nas posrećilo da kod mesara naleti na ovčiju glavušu ili janjeću glavušicu smatrao je da je taj dan dobio bingo.

 
Slatki ćevap
Nedjelja, 07 Studeni 2010 09:39

Potrebno:

 

Janjeća plećka,

100 grama oraha – jezgre,

300 grama suhih šljive,

150 grama grožđica,

150 grama suhih kajsija,

150 grama suhih smokava,

Jedna velika kisela jabuka,

Dvije šolje šećera,

Cimeta, desetak karanfilčića

 
Sogan dolma
Utorak, 19 Listopad 2010 11:27

Potrebno:

Za četiri osobe je potrebno:

-jedan kilogram tvrdog crvenog luka,

- 400 grama miješane mljevene junetine i janjetine od plećke, po mogućnosti,

- 150 grama riže,

- jedan decilitar ulja,  

- 100 grama mrkve,

- 50 grama celera

- dva decilitra vrhnja,

- 100 grama mladog kajmaka,

- jedan limun,

Biber, aleva paprika, so.

 
Kajmak
Utorak, 19 Listopad 2010 11:22

kajmakU Australiji je jako teško naći i kupiti pravi kajmak. Ima radnji gdje se ponekad može nabaviti, ali to je onaj vakumirani koji putuje haj-haj, petnaest do dvadeset hiljada kilometara iz Bosne do Pertha ili Melbourne-a, Sydney-a, itd. Kupio sam taj kajmak par puta, ali se nisam nešto oduševio. Naime, kad se otvori on i nije loš, ali valjda kad poslije vakumiranja dođe u kontakt sa zrakom dolazi do nekih kemijskih procesa pa postane nekako gorkast.

Helem, pošto ja plaho volim kuhati (neki nedobronamjerni vele da volim zakuhavati, a što nije zglave tačno!) ima jela koja ne mogu potrefiti  ako nemam pravog, mladog kajmaka. Znate svi, ma kakva će biti kajmak-baklava bez kajmaka? To je isto kao da pravite originalnu limunadu bez limuna! Pa onda, sogan dolma, pa sarmice u japraku, pa punjeni paradajz, pa punjene paprike, itd., mogu biti samo mnogo ukusnija i po čejfu pravih gurmana i poguzija ako se preko njih servira mladi kajmak. A tek ćevapi u kajmaku! A tek pura! A tek kljukuša, kad se kajmak pomiješa sa vrhnjem i sve pocvrka maslom!

 
Trhana (tarhana) čorba
Nedjelja, 19 Rujan 2010 15:50

Potrebno:

-          četiri jajeta,

-          sok od paradajza,

-          bijelo pšenično brašno,

-          jedna velika kašika masla,

-          jedna velika kašika brašna,

-          dva zrelija paradajza,

-          jedna litra mesne supe, a najbolja je goveđa,

-          sto grama trhane,

-          biber, so, aleva paprika

Priprema:

-          Od jaja, paradajz soka i brašna zamijesi se tvrdo tijesto. Neka stoji na sobnoj temperaturi pet dana. Potom se to tvrdo tijesto protjeruje kroz đevđir tako da se dobiju mrvice ili trhana (tarhana). Te se mrvice trhane suše u platnenoj, najbolje lanenoj kesi.

-          Od masla i brašna se napravi zaprška. Paradajz se izriba sa de dobije usitnjena masa i sok. Ukuha se sa zaprškom i cijela se ova masa doda u mesnu supu. Kuha se samo dok ne prokuha. Dodaje se trhana i kuha se još dvadesetak minuta, ali tako da trhana čorba samo kvrca na najtišoj vatri ili gasu. Pri serviranju se dodaje biber i aleva paprika. 

 
Tirit – pita
Nedjelja, 19 Rujan 2010 09:19

Potrebno:

-          tri jufke,

-          500 grama kokošijeg mesa bez kosti, najbolje je meso sa kuhanih vratova sa kožicom koje će dati masnoću,

-          250 grama tirita,

-          250 grama masla,

-          100 grama maslaca (putera) 

-          supa koja je ostala od kuhanja kokošijih vratova,

-          pola litre kiselog mlijeka,

-          200 grama brašna za tirit,

-          jedno jaje za tirit,

-          jedan decilitar slatkog mlijeka za tirit,

-          so i biber.

Priprema:

Napravite tirit od 200 grama brašna, jednog jajeta, jednog decilitre slatkog mlijeka i malo masla. Brašno se pospe po dasci. Jaje i mlijeko se dobro umute i s tom smjesom se prska brašno, a onda se sve to dlanom trlja da bi se dobile mrvice tirita.

Kokošije vratove s kožom treba kuhati u slanoj vodi sve dok se dobro ne raskuhaju i dok se ta kokošija supa ne upari na pola početne zapremine. Vratovi se izvade i ostave da se ohlade, pa se onda oćopa meso s vratova i dobro isitni.

Na dijelu masla se proprži tirit, a ostatak masla se otopi. Tepsija se treba dobro pomastiti, te se u nju slože dvije jufke koje se preliju otopljenim maslom. Onda se odozgo stavi nova jufka, pa se na nju stavi pola mesa i pola tirita, a to se sve dobro pobiberi. Povrh toga se stavi nekoliko jufki, a svaka se pomasti otopljenim maslom. Opet se stave dvije jufke, a na nju ostatak od pola mesa i pola tirita. Pita se završi sa tri jufke, a svaka se jufka pomasti otopljenim maslom.

Pita se stavi u rernu i peče, a kad je gotova, onako vruča se isječe na komade i onda prelije supom od kokošijih vratova. Onda se tirit – pita vrati u rernu i ostavi petnaest minuta se da se mesna supa upije u tijesto. 

Preporučuje se da se ohlađena tirit-pita prelije sa ucvrkanim maslacem.

 
« Početak«1234»Kraj »

Stranica 2 od 4

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search