LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Historijske zanimljivosti
Četnik = partizan - sprem'te se sprem'te antifašisti, silna će borba da bude...
Nedjelja, 28 Studeni 2010 16:16

Nadan Filipović

      Prijedlog Zakona o zabrani djelovanja fašističkih i neofašističkih organizacija u Bosni i Hercegovini nije dobio potrebnu većinu u Zastupničkom domu parlamenta. Njegovo usvajanje torpedirali su zastupnici iz takozvane „republike srpske“. Zastupnici iz Stranke nezavisnih socijaldemokrata, znači dodikovci, čak su inzistirali da se iz odredbi predloženog zakonskog akta isključi četnička organizacija. Oni su taj zahtjev obrazložili tvrdnjom da je četnički pokret bio oslobodilački, te da je Draža Mihailović bio vođa borbe jugoslovenskih naroda protiv fašizma. Nedonošenjem predloženog akta četnici su definitivno legalizirani na području Bosne i Hercegovine, baš kao i u Srbiji. Pošto srpski zastupnici partizanima ne negiraju antifašizam i učešće u oslobodilačkom pokretu, proizilazi da su četnici i partizani bili na pravoj strani, a ustaše, domobrani, muslimanska milicija, pripadnici Handžar-divizije, itd. na krivoj strani.

 
Uzeir-aga Hadžihasanović – posljednji nesumnjivi autoritet Baščaršije (2)
Subota, 13 Studeni 2010 04:20

Nadan Filipović

Uzeir-aga je bio veoma vedar i duhovit čovjek. Rahmetli Alija Nametak je zapisao niz detalja o njegovim pošalicama. Tako on, spominjući Hadži Selejman-agu Muhasilovića, veletrgovca starim gvožđem i drugim metalima, navodi sekvencu o rušenju Havadže Kemaludinove džamije u Sarajevu, na mjestu na kojem je kasnije, pred Drugi svjetski rat započela gradnja vakufskog nebodera na početku Ferhadije. Naime, Muhasilović je bio jedan od potpisnika peticije upućene reis-ul-ulemi Fehim-efendiji Spahi u kojoj je zahtijevano da se ne ruši ovaj vjerski objekt i historijski spomenik iz šesnaestog stoljeća. Kad je Uzeir-aga saznao da je njegov prijatelj Muhasilović jedan od potpisnika spomenute peticije, kao s nokta je rekao: “Da je džamija pokrivena bakrom, ne bi je on potpisao, a pošto je pokrivena ćeremitom može po njemu ostati da se ne ruši”. Pri tom je aludirao na to da je Muhasilović trgovao metalima, pa bi kupio taj bakar, makar bio i sa džamije.

 
Uzeir-aga Hadžihasanović – posljednji nesumnjivi autoritet Baščaršije (1)
Nedjelja, 07 Studeni 2010 09:52

Nadan Filipović

 

Baš svako zna da je Baščaršija mozak i srce Sarajeva. Na Baščaršiji su donošene mnoge vitalne odluke za grad, ali i za Bosnu i Hercegovinu. Mislim da bi bilo potpuno pogrešno izjednačiti pojam „čaršijsko mišljenje“, sa pojmom „baščaršijsko mišljenje“. „Čaršijsko mišljenje“ može podrazumijevati mišljenje jednog dijela gradske zajednice, ali „baščaršijsko mišljenje“ podrazumijeva mišljenje ili odluku donesenu od strane užeg kruga Čaršije, odnosno nesumnjivih autoriteta Baščaršije.

 
Dr Safvet-beg Bašagić kroz dioptriju Alije Nametka – sličice iz Sarajevskog nekrologija (treći nastavak)
Četvrtak, 28 Listopad 2010 08:53

Nadan Filipović

Alija Nametak je sačuvao od zaborava i ovu sekvencu o Safvet-begu Bašagiću i vojvodi Stepi Stepanoviću.

 

Safvet-beg mu je pričao:

 

- Često sam šetao Obalom uz Miljacku sa Stepom Stepanovićem. Uvijek smo u isto vrijeme prošetali, pred večer, kad bi on izašao iz Armije. Duša mu je bilo slušati i pričati masne priče. Jednom sam mu kazivao kako se u nekim selima događalo da se pobiju Srbi i muslimani, kad bi ovi zapjevali: “Ždrijebe j... Kraljeviću Marko, ne j... ga što je željan pizde, već ga j... da mu se osveti, što mu jede ispred Šarca sijeno”. Stepa je bio toliko oduševljen što je kasnije saznao čitav tekst pjesme, jer sam ja znao samo prva tri stiha.

 
Dr Safvet-beg Bašagić kroz dioptriju Alije Nametka – sličice iz Sarajevskog nekrologija (drugi nastavak)
Utorak, 26 Listopad 2010 19:01
Dalje Nametak piše:

 

-       Negdje 1931. ili 1932. davalo je sarajevsko pozorište takozvane ramazanske predstave. Bilo je to više u merkantilne nego umjetničke svrhe. Muslimanski svijet je srnuo kao lud na te predstave, iako su bivale bez umjetničkog kvaliteta. Jednom se davao Bašagićev Boj pod Ozijom. Janušević i Jeftić mene angažirali da održim konferansu o Bašagiću. To je ustvari bio moj članak o Bašagiću, koji sam štampao u Novom Beharu od IV ili V mj.1931. Dobio sam za nj (za čitanje prije predstave) sto dinara. Isplaćen mi je i Bašagićev honorar da mu ga donesem, jer on nije nikud iz sobe izlazio. To je bilo popodne, i ja požurih odmah Safvet-begu da mu predam pare. Zatekoh ga sa zetom mu, Šemsi-begom Salihbegovićem, kako piju kahvu. Ja nisam Safvet-bega uz ramazan pohodio danju, pa mi bi neobično da ga vidim da kahveniše, iako on kao bolesnik nije mogao ni postiti.

 
Dr Safvet-beg Bašagić kroz dioptriju Alije Nametka – sličice iz Sarajevskog nekrologija (prvi dio)
Srijeda, 20 Listopad 2010 17:37

Nadan Filipović

O Dr Safvet-begu Bašagiću dosta se može pročitati iz različitih knjiga, kao i sa napisa na nizu portala. Odlučio sam se da opišem neke detalje iz privatnog života ovog velikog Bošnjaka, detalje koje je na veoma duhovit i originalan način rahmetli Alija Nametak prezentirao u knjizi „Sarajevski nekrologij“.

Nametak navodi da je Dr Safvet-beg Bašagić jedini u Bosni znao lokalitet sa kojeg je vađen mramor za stupove i mihrab Gazi-Husrefbegove džamije. Pošto su neki katolici proširili priču da su Turci srušili katedralu u Blažuju, bajagi katedralu svetog Blaža i iz nje u Sarajevo prenijeli mramor za izgradnju stupova i mihraba Gazi-Husrefbegove džamije, Nametak mu je sugerirao da o tim lažima tih pokvarenih blažujskih katolika napiše jedan tekst za „Novi Behar“. No, Safvet-beg je tu ponudu prešutjeo, a Nametku je bilo jasno i zbog čega.

 
Zaboravljeni Bošnjaci – Mustafa Golubić
Nedjelja, 05 Rujan 2010 10:14

Piše: Nadan Filipović

(tekst je ranije objavljen u „Petoj strani svijeta“)

Sead Trhulj u uvodu svoje knjige „Mustafa Golubić čovjek konspiracije“ (IRO "Partizanska knjiga."-Ljubljana, OOUR izdavačko-publicistička delatnost Beograd,1986), piše: „Teško je u historiji revolucionarnih zbivanja u Jugoslaviji u 20. vijeku naći još jednu ličnost koja je igrala tako značajnu ulogu i ostavila tako duboke tragove, a da se o njoj tako malo pisalo, govorilo i polemisalo, da se o njoj tako malo zna, kao što je to slučaj sa Mustafom Golubićem. U isto vrijeme, teško je naći ličnost koja je imala tako zanimljiv i buran život, koja je toliko kontroverzna, maštovita, hrabra, nepredvidljiva…”

I Milomir Marić u svojoj monografiji “Deca komunizma” (Mladost, Beograd, 1987), navodi da je čak i Miroslav Krleža "bio neobično vezan za Mustafu Golubića", ali da tu svoju vezanost pisac nikada nije do kraja objasnio. Marić takođe smatra da Mustafa Golubić "predstavlja jednu od najuzbudljivijih životnih priča našeg doba".

 
« Početak«2122232425»Kraj »

Stranica 25 od 25

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search