LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Historijske zanimljivosti
Historijske zanimljivosti
Petak, 08 Kolovoz 2014 09:14

Nebeska Srbija i nebeski Srbi – časovi historije iz knjige Branimira Anzulovića (36)

Prevod i priprema teksta: Nadan Filipović

Imaginarna taraba - 1

Mit o Nebeskoj Srbiji i mit o balkanizaciji pomogli su da se opravda stvaranje multinacionalne države na Balkanu 1918. godine; države u kojoj su dominirali Srbi. Međutim, više specifičan politički razlog za nastanak Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca bilo je vjerovanje da će Srbi biti zauvijek zahvalni onima koji su direktno ili indirektno omogućili Srbiji da se proširi. Znači, očekivana je vječita srpska zahvalnost, zauzvrat za veliko povećanje teritorije pod srpskom kontrolom.

Prvi korak ka stvaranju Velike Srbije bilo je zauzimanje Kosova 1913. godine. Efekti tog kobnog poklona i danas proganjaju cijeli svijet, kako to objašnjava američka historičarka Sabrina Ramet: „Na intervenciju Engleske, Francuske i Rusije 1913. godine Kosovo je trebalo pripasti Albaniji, baš u to doba kada je ta država dobila međunarodna državna priznanja. Međutim, Albanija je u tom momentu bila posmatrana kao klijent Austro-Ugarske i Italije, te su spomenute velike sile odlučile da prijatelje svojih neprijatelja ostave što manjim. Tada su Engleska, Francuska i Rusija 29.jula 1913. godine održale konferenciju ambasadora koja je istog dana priznala Albaniju u okviru njenih reduciranih granica. Kosovo i dio Metohije, uključujući Prizren, priključen je Srbiji, mada je najveći dio populacije činilo albansko stanovništvo. Srbija je dobila taj kobni poklon od Engleske, Francuske i Rusije, te je tada još dobila Peć, Đakovicu i Istok. Na taj način su spomenute velike sile stavile veto na nacionalno samoodređenje i tako su posijale sjeme za sve probleme koji su se kasnije pojavili.“ (Ramet Sabrina, The Albanians of Kosovo – the potential for destabilization, Brown Journal of World Affairs, 3, 1996, 354 – 355)

 
Podsjećanje
Četvrtak, 31 Srpanj 2014 12:09

WarsawGhettoUprising-371x243Ustanak u Varšavskom getu 1943 – tadašnjoj jevrejskoj Gazi

Nadan Filipović

Gledajući svakodnevnu odbranu izraelskih specijalnih jedinica od agresivnog Hamasa koji hoće da osvoji i uništi državu Izrael; gledajući masu tenkova koji neprestano u toj grčevitoj odbrani rigaju granate, gledajući avione kako odbrambeno lansiraju raznovrsne rakete i jednotonske bombe koje sravnjuju tunel po tunel u kojim se kriju užasni hamasovi islamističko – fundamentalistički antisemistki teroristi, a koje usput (kolateralna šteta, šta se tu zaboga može!) uništavaju čitave blokove kuća, bolnice, jedinu električnu centralu, škole, a posebno one zaštićene od UN – a, da o „kolateralnim“ civilima, starcima, ženama i djeci ne govorimo, sjetih se nešto predaka ovih sadašnjih hrabrih branitelja Izraela koji su „pod nosom“ Hitleru, 19. aprila 1943. godine podigli herojski ustanak u Varšavskom getu.

Da se malkice podsjetimo! Nije na odmet.

Nakon okupacije Poljske nacisti su odmah počeli u geta većih gradova koncentrirati poljske Jevreje kojih je bilo oko tri miliona. Najveći je bio Varšavski geto gdje su na prostoru od oko četiri četvorna kilometra nagurali preko 300.000 Jevreja. To je tada bilo mnogo gore nego u današnjoj Gazi koja ima površinu od 360 četvornih kilometara, sa populacijom od nešto više od 1,800.000 Palestinaca.

 
Historijske zanimljivosti
Utorak, 08 Srpanj 2014 10:31

U povodu stogodišnjice atentata u Sarajevu 

Leon De Bilinski – uspomene iz njegovih zapisa“Wspomnienia i dokumenty: 1846 - 1914” - Kujawsko – Pomorska Digital Library, University Library in Torun, Torun, Poljska

Pripremio: Nadan Filipović

Ove zapise vam prezentiram kao sjećanje jednog od vrhunskih političara na atentat u Sarajevu; svakako bez ikakvih dodatnih komentara. Usput da napomenem da je chevalier Leon De Bilinski (rođen 1846, Zalyschyky, Ukraina - umro 1923, Beč, Austrija) bio poznati austrougarski političar i jedno vrijeme ministar financija. Mislim da će njegovo viđenje svih dešavanja i “slučajnosti” što su prethodili atentatu i samog atentata možda zainteresirati pojedine posjetitelje OKA, posebno iz razloga što je Bilinski sve zapisao bez ikakve političke natruhe, nasuprot kojekakvim današnjim “komentatorima” tog događaja što ga oslikavaju i objašnjavaju u sasvim kontrastnim dnevnopolitičkim “bojama”, uglavnom crno – bijelo, svakako ne obraćajući pažnju na nekoliko veoma bitnih detalja.

Bilinski je zapisao:

 
Vijest od prije 54 godine koja je tada popraćena šutnjom
Srijeda, 25 Lipanj 2014 21:09

 

Medresa kao birtija

Iščeprkao Nadan Filipović

Jedno od najljepših mjesta u Bosni i Hercegovini, Počitelj, pretvara se u izletište i odmaralište rukovodilaca komunističke partije i njihovih umjetnika. Kako javlja “Oslobođenje” od 12. juna 1960. godine konfiskovana je kuća i kula begova Gavrankapetanovića kao i medresa kojoj je namijenjeno da postane prenoćište i gostionica. (Bosanski pogledi, London, 1984, 19 strana)

 
Historijske zanimljivosti
Petak, 20 Lipanj 2014 10:26

Nebeska Srbija i nebeski Srbi – časovi historije iz knjige Branimira Anzulovića (36)

Prevod i priprema teksta: Nadan Filipović

Imaginarna taraba - 1

Mit o Nebeskoj Srbiji i mit o balkanizaciji pomogli su da se opravda stvaranje multinacionalne države na Balkanu 1918. godine; države u kojoj će dominirati Srbi. Međutim, više specifičan politički razlog za nastanak Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca bilo je naivno vjerovanje da će Srbi biti zauvijek zahvalni onima koji su direktno ili indirektno omogućili Srbiji da se proširi. Znači, trgovina - vječita srpska zahvalnost, zauzvrat za veliko povećanje teritorije pod srpskom dominacijom.

Prvi korak ka nikad ostvarenom stvaranju Velike Srbije bilo je zauzimanje Kosova 1913. godine. Efekti tog kobnog poklona i danas proganjaju cijeli svijet, kako to objašnjava američka historičarka Sabrina Ramet: „Na intervenciju Engleske, Francuske i Rusije 1913. godine Kosovo je trebalo pripasti Albaniji, baš u to doba kada je ta država dobila međunarodna državna priznanja. Međutim, Albanija je u tom momentu bila posmatrana kao klijent Austro-Ugarske i Italije, te su spomenute velike sile odlučile da prijatelje svojih neprijatelja ostave što manjim. Tada su Engleska, Francuska i Rusija 29.jula 1913. godine održale konferenciju ambasadora koja je istog dana priznala Albaniju u okviru njenih reduciranih granica. Kosovo i dio Metohije, uključujući Prizren, priključeni su Srbiji, mada je najveći dio populacije činilo albansko stanovništvo. Srbija je dobila taj kobni poklon od Engleske, Francuske i Rusije, te je tada još dobila Peć, Đakovicu i Istok. Tako su spomenute velike sile tada stavile veto na nacionalno samoodređenje i tako su posijale sjeme za sve probleme koji su se kasnije pojavili.“ (Ramet Sabrina, The Albanians of Kosovo – the potential for destabilization, Brown Journal of World Affairs, 3, 1996, 354 – 355)

 
Historijske zanimljivosti
Subota, 07 Lipanj 2014 10:00

 

Nebeska Srbija i nebeski Srbi – časovi historije iz knjige Branimira Anzulovića (35)

Prevod i priprema teksta: Nadan Filipović

Balkanizacija ili skandinavizacija

Mit o takozvanoj „nebeskoj Srbiji“ postao je manje interesantan i mnogo rijeđe podržavan kada je uspostavljena slavenska državna zajednica pod srpskom hegemonijom, odmah nakon Prvog svjetskog rata. Međutim, nova država, ma koliko predstavljala veliko razočarenje za mnoge u njoj, ipak je od nekih posmatrana pozitivno i ti su koristili drugi mit da opravdaju njeno postojanje. Mit o balkanizaciji je dosta doprinjeo očuvanju Jugoslavije. Koncept balkanizacije implicira da svako cijepanje Jugoslavije vodi do nereda i nasilja. Ako se akceptira da je istina da podjela jednog političkog entiteta nužno dovodi do konflikata, kako se onda može objasniti činjenica da je svugdje u Evropi egzistira grupa država sličnih u broju entiteta i veličini populacije i da su te države ostvarile zaista zavidan nivo slobode, ljudskih prava, ekonomskog prosperiteta i internacionalne suradnje?

Dioba suverenih skandinavskih zemalja od dvije u 1905. godini, do čak pet 1944. godine ne samo da nije dovela do konflikata, već je potpuno smanjila ranije napetosti koje su vladale u tom području, kao naprimjer napetosti između Norveške i Švedske ili Danske i Islanda, svakako dok su bili ujedinjeni u jednoj državi. Norveška je postala nezavisna od Švedske 1905. godine, Finska od Rusije 1917. godine, a Island od Danske 1944. godine. Zemlje Beneluxa su takođe dokaz da male zemlje ne moraju biti prijetnja miru.

 
Električna stolica - znak civilizacijskog nivoa!!!
Srijeda, 28 Svibanj 2014 20:24

Od ovog dana živimo u civilizaciji višeg nivoa!!! - uskliknuo je Dr. Alfred Southwick u Buffalu, USA, 6. avgusta 1890. godine

Nadan Filipović

Dr. Alfred Southwick je bio stomatolog koji je bio opsjednut idejom da uvede moderniju i humaniju metodu izvršenja smrtne kazne u Americi. Ta ideja mu je pala na pamet u Buffalu, New York 1881. godine, kada je bio svjedokom incidenta u kojem je neki nesretni pijanac preskočio ogradu generatorske stanice u gradu, te dodirnuvši žive žice iz uključenog generatora velike snage ostao na mjestu mrtav. Southwickova prva reakcija je bio šok, ali kasnije, kad se smirio, počeo je razmišljati o tome da bi ubijanje osuđenika strujom visoke voltaže bilo mnogo humanije od vješanja ili strijeljanja, metoda koje su se koristile u USA. Svoju ideju je u obliku elaborate najprije izložio na jednom sastanku Naučnog društva grada Buffalo. Na tom sastanku je odmah stekao nekoliko pobornika te ideje, a najznačajniji je bio izvjesni Dr. George Fell, liječnik opće prakse. Njih dvojica su otišli kod nekog penzionisanog pukovnika Rockwella, inače predsjednika lokalnog društva za zaštitu životinja, a on im je tvrdio da je ubijanje bolesnih životinja, a posebno pasa lutalica, daleko humanije pomoću električne struje nego li naprimjer utapanjem, što je u to doba bila najčešće primjenjivana “metoda”.

 
« Početak«12345678910»Kraj »

Stranica 8 od 25

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search