LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Satira
Crtice o dobrom vojaku Švejku

 

Otto KatzDobri vojak Švejk i feldkurat Oto Kac

Feldkurat (vojni svećenik) Oto Kac bio je zaista divan čovjek. Propovijedi su mu bile veoma interesantne i komične i bile pravo osvježenje u bljutavom garnizonskom životu. Znao je tako veličanstveno brbljati o bezgraničnoj božjoj milosti i krijepiti razularene zatvorenike, ljude bez časti. Sjajno je psovao sa predikaonice i sa oltara. Tako divno je urlao pred oltarom ono svoje: „Ite, missa est!" (Iziđite, božja je služba!)

Cijelu službu božju je obavljao na veoma originalan način i često je preokretao red svete mise. A kad je bio sasvim pijan, onda je izmišljao nove molitve, nove obrede. Tako se nešto ovde u garnizonskom zatvoru nije nikad ranije dešavalo. Bilo je pravo uživanje slušati ga.

A kakvo je tek veselje nastajalo kad bi mu se desilo da se oklizne i padne sa kaležem (putir) ili misnom knjigom! Tada bi na sav glas počeo da psuje ministranta iz kažnjeničke čete što mu je ovaj namerno podmetnuo nogu i odmah tu, na licu mjesta, pred svetim oltarom, kažnjavao bi ga zatvorom u „samici" ili „lancima".

A kažnjenik se tome raduje, jer i ta tačka spada u program ove zabave u zatvorskoj kapeli. A on je igrao glavnu ulogu u tom komadu i odigrao ju je zaista kolosalno.

Vojni sveštenik Oto Kac, najsavršeniji vojni sveštenik, bio je - Jevrejin. Uostalom, to nije nimalo čudno. Nadbiskup Kon bio je takode Jevrejin, a povrh toga još i prijatelj pesnika Mahara.

Vojni sveštenik Oto Kac imao je još burniju prošlost nego slavni nadbiskup Kon. Studirao je trgovačku akademiju i služio kao jednogodišnji dobrovoljac. U mjenično pravo i menice razumjeo se tako sjajno da je za nepunu godinu dana trgovačku firmu „Kac i komp." doveo do tako slavnog i uspjelog bankrotstva da je stari gospodin Kac morao uteći u Sjevernu Ameriku, i to poslije nagodbe sa povjeriocima, a bez njihova znanja i bez znanja svoga ortaka, koji je emigrirao u Argentinu.

 
Crtice o dobrom vojaku Švejku

 

U zatvoruŠvejk pred “dželatima” iz garnizonskog zatvora

U garnizonskom zatvoru trojica su savesno vršila svoju dužnost: nadzornik Slavik, kapetan Linhart i narednik Repa, zvani „dželat". Koliko li su ljudi pomlatili u „samicama"! Možda je kapetan Linhart i danas kapetan u našoj Republici. Bio bi red da mu se priznaju godine službe u garnizonskoj hapsani.

Slaviku i Klimi iz tajne policije priznate su sve godine službe. Repa se vratio u civilni život i opet se bavi svojim starim zidarskim zanatom. A možda je postao i član kakvog patriotskog udruženja u Republici.

Nadzornik garnizonskog zatvora Slavik postao je u doba Republike razbojnik, i danas je s one strane katanca. Nije, siromah, uspjeo da se ukotvi u Republici kao druga gospoda oficiri.

Sasvim je prirodno što je nadzornik Slavik, kada je primio Švejka, bacio na njega pogled pun nijemog prebacivanja:

-I tebi je, znači, sumnjiva prošlost, čim si dospjeo ovamo. Ali ništa za to! Mi ćemo se potruditi, momče, da ti boravak ovde bude sladak kao i svima onima koji su pali u naše ruke. Samo znaj da te naše ruke nisu bogzna kako nježne, damske ručice.

I da bi svojim riječima dao što veći značaj, on gurnu svoju žilavu, ogromnu stisnutu šaku, Švejku pod nos i reče: - Samo onjuši, bitango!

Švejk onjuši i reče: - Ne bih baš volio da me ona počeše po nosu! Nekako smrdi na groblje.

Ovaj miran i odvažan odgovor se jako dopao garnizonskom hapsandžiji.

 
Crtice o dobrom vojaku Švejku

 

SvejkDobri vojak Švejk kao simulant

Jaroslav Hašek

Između Švejka i vojne ljekarske komisije povede se interesantan razgovor. Članovi komisije razilazili su se u mišljenju o Švejku. Jedni su tvrdili da je Švejk “ein bloder Kerl” (blesavko), dok su drugi bili mišljenja da je on običan simulant i zabušant koji tjera šegu s ratom i vojskom.

-Taman posla, kad s takvima kao što ste vi ne bismo mogli da iziđemo na kraj! - izdera se na Švejka predsjednik komisije.

Švejk ih je posmatrao s božanskim mirom nevinog deteta.

Vrhovni štabni ljekar priđe sasvim blizu Švejku:

-Htio bih da znam, vi, prase morsko, šta li sad mislite?

-Pokorno javljam da ništa ne mislim.

-Himmeldonnerwetter! (Grom i pakao!)- dreknu jedan od članova komisije zveckajući sabljom.

-Uopšte ne misli! A zašto, slone sijamski, ne mislite?

-Pokorno javljam da ne mislim zato što je to u vojsci zabranjeno. Kad sam u svoje vrijeme služio u devedeset prvoj regimenti, naš gospodin kapetan uvijek nam je govorio: „Vojnik ne smije da misli. Za njega misli njegov pretpostavljeni. Čim vojnik počne da misli, to više nije vojnik već najobičniji ušljivi civil. Mišljenje ne vodi..."

- Jezik za zube! - prekide ga predsjedinik komisije. - Imamo mi već podatke o vama.

Der Kerl meint man wird glauben, er sei ein wirklicher Idiot! (Taj klipan misli da će mu neko povjerovati da je pravi idiot!)

Niste vi idiot, bože sačuvaj, Švejk. Bistri ste vi, prepredeni simulant, mangup, ušljivko... Razumijete li?

-Pokorno javljam da razumijem!!!

 
O ministru - neni pobjegulji

 

Snimak neneKomentar na Helezovu opasku o Amiru Zukiću, u toku opsade Sarajeva visokoj djevojki u dimijama što je bježala od mobilizacije

Nadan Filipović

(na slici: SDA-ministar maskiran u nenu ihtijarku, prije uskakanja u uzurpirano vozilo hitne pomoći. Lice zatamnjeno da neko ne bi, ne daj bože, prepoznao i pogodio o kojem se ministru radi)

Hej ba raja, nije samo sekretar SDA, Amir Zukić, bio jedini SDA-ekskluzivac preobučen u dimije i maskiran šamijom i đozlucima da bi izbjegao mobilizaciju u toku opsade Sarajeva. Krije njegova SDA kao zmija noge jedan slučaj na samom početku rata kada je jedan njihov ministar u vladi Alije Izetbegovića pobjegao iz već blokiranog Sarajeva preobučen u staru nenu ihtijarku, dakle u dimije, profesorske glavuše maskirane jamenijom i velikim starinskim naočale sa staklima kao dna od tegle. Hajde da je kao Amir Zukić pjehe bježao, ni po muke, već je iskoristiši ministarski autoritet uzurpirao vozilo Hitne pomoći sa šoferom Srbinom, pa su se ministar (u daljem tekstu nena) i njegov zamijenik, isto Srbin, potrpali u vozilo i nagarili. Zamijenik ministra je šatro bio pratitelj stare i bolesne nene koja se zahvaljujući ministarskom autoritetu snabdjela lažnim identitetom na ime svoje majke i sa nalazima koje su mu napisali doktori (i sada živi i zdravi) prema kojim je „nena“ trebala da ide na hitno i neodloživo liječenje u Zagreb.

Kasnije je taj Srbin ipak zucnuo da je „nena“ uskočivši u vozilo hitne pomoći hitro zalegla na onaj krevet-nosila i čitavim putem grčevito stiskala Kuran i podugačak tespih. Prilično lako su prošli check-pointe koje su držali Hrvati, a onda su preko četnika zapucali dalje. Helem, pošto je taj Srbin, zamjenik ministra (sada živi i radi u Banjoj Luci) bio poznata faca među četnicima, sve su im rampe bile podizane.

Doduše, četnici na tim check – pointima su jako dobro znali da bježi Aljin ministar glavom bez obzira pa su par puta napravili s njim pravu šegu. Navodno su na jednom od prvih check - pointa njih par zavirili u vozilo hitne pomoći i jedan je pitao: „Neno, neno, zašto imaš tako velike oči!?“ A „nena“ je samo stenjala i drhturila ko Agadir, dok je tespih u njenim nježnim ručicama glasno zveckutao.

 
Visoka cura u dimijama bježala od mobilizacije

 

Amir ZukićHelez Zukiću: Ti si bio "visoka djevojka u dimijama" koja je bježala od mobilizacije

Na društvenim mrežama trenutno je hit „visoka djevojka u dimijama“ o kojoj je u emisiji FTV-a „Odgovorite ljudima“ govorio potpredsjednik SDP-a Zukan Helez, piše novinska agencija Patria.

On je, obraćajući se generalnom sekretaru SDA Amiru Zukiću, kazao: -Vi, gospodine Zukiću, ste zadnja osoba koja se može pozivati na patriotizam. Kada je bila mobilizacija, to je anegdota u Sarajevu, vojna policija je vidjela da bježi visoka djevojka u dimijama. Bilo im je sumnjivo. Kada su je zaustavili, to ste bili vi.

-Vi sada imate puna usta boraca, puna usta patriotizma. Puna usta penzionera, a sve radite da nanesete što veću štetu - poručio je Helez.

Njegove tvrdnje Zukić je, što se vidi na snimku ispratio blagim zbunjenim smiješkom i crvenilom u licu, a kasnije kada je dobio riječ nije ni pokušao demantirati da li je on zaista bio djevojka u dimijama. društvenim mrežama trenutno je hit „visoka djevojka u dimijama“ o kojoj je u emisiji FTV-a „Odgovorite ljudima“ govorio potpredsjednik SDP-a Zukan Helez, piše novinska agencija Patria.

(Izvor: agencija Patria)  

 

 
Sirijac u Schwabingu

 

SirijacA gdje li su Nijemci?

Fin nekakav mladić, izbjeglica iz Sirije šeta Münchenom, preciznije Schwabingom i uživa u prekrasnom danu. U šetnji naiđe na jednog finog gospodina koji je, kao i on, šetao ulicom. Sirijac ga najpristojnije pozdravi i reče: „Hvala vam gospodine Nijemac što ste mi dozvolili da dođem u vašu lijepu zemlju kao izbjeglica, što ste mi obezbijedili pristojan i vrlo jeftin socijalni stančić, što mi dajete svaka dva tjedna financijsku pomoć koja mi je dovoljna za sasvim pristojan život, što ste mi omogućili besplatan prijevoz gradskim prometom, što ste mi dali besplatnu medicinsku njegu ako mi bude potrebna, što ste mi omogućili besplatno učenje njemačkog jezika, te što ste mi omogućili besplatno školovanje, po mom izboru.“

Čovjek ga sasluša, pa mu reče: „Oprostite gospodine, radi se o krivoj procjeni. Ja nisam Nijemac. Ja sam Hrvat.“

 
Kako naš Ogi vidi situ(v)aciju

 

OgiBiće bolje al' u ku.cu

Ogi Karamehmedović, sarajevska raja, Melbourne

To je jarane samo jedna od zvrčki, a ima ih ba hipten. K'o fol sa auto-putem koji je treb'o imat' po tri trake, a naprave sa po jedvi, a za treću se rastale, otvaraju fiktivne firme na Cipru i tako izbjegavaju plaćanje poreza, prijevremene penzije , masa birokratije ,...... To jarane pomaže podizanje krize, međutim frka počinje ranije.

Vidiš poslije 2008. država je na sebe morala preuzeti dugove i gubitke njihovih privatnih i komercijalnih banaka. Sad neki su bili od MMF i Unije i to su ko povoljni na duži period otplate sa niskom kamatom 1-2 %, a neki od švabskih i francuskih privatnih banaka na 5-6 godina sa 5-9 % kamate. Prati ovaj rad! Te (švabske i francuske) banke uzmu pare od MMF ili kakvog penziodnog fonda na 30 godina sa 1.5% kamatom i sad tuše levatima na po pet godina sa tri puta većom kamatom. To ba nije pljačka i prevara! To se ba zove BIZNIS.!

Prati dalje.

One te zaduže, za naprimjer 1000, onda urade “hair cat” (to ti je termin koji se u finasijskom svijetu koristi kod rizičnih transakcija) ili po mahalskom – šišanje - pa ti na ruke isplate 900 jer kao ostavlju 10% u slučaju da moraju na brzaka da ih se riješe. Vidiš jarane, to ti je kod Grka islo i do 50%. Zaduže te milju, a dobijes 5 joja. Ja nešta kontam da je kod nas u Šeheru Ali Gaši zaglavio cvanciku Zenice zbog sličnih matematika …I Ali Gaši pokvareni kamatar i krimos! Bankari biva nisu kamatari i krimosi!

 
« Početak«12345678910»Kraj »

Stranica 9 od 26

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search