LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Historijski retrovizor
Historijski retrovizor
Četvrtak, 16 Veljača 2012 14:36

Univerzum pliva, odnosno plovi kao na krilima....

Reisu-l-ulema prof.dr Mustafa Cerić se aščarile počeo baviti ne samo vrhunskom politikom, već i fizikom, ali i nekom vrstom avijacione filozofije, koja nam je nekako promakla u našem retrovizoru, pa je red da ostane zapamćena. Ovo  novo područje naučnog interesiranje našeg "rasputovanog" reis-efendije moglo bi možda biti i posljedica kroničnog boravka u avionima u kojim je više vremena proveo nego li u Rijasetu, odnosno u Bosni i Hercegovini. Pošto postoji “morska bolest” kod ljudi koji plove brodovima, da ovo nisu, gluho bilo, simptomi nake “avionske bolesti”. Valjda nisu!? Euzubilahi mine šejtani radžim!

Nadam se da su svi učesnici skupa u Dohi ukapirali javno izrečene naučne mudrolije našeg simpatičnog “all-roundera”:

"Dakle, Kur'an Časni nam kazuje da je univerzum u stalnom gibanju, odnosno pokretu i da se održava u nenarušenoj ravnoteži. Drugim riječima, univerzum pliva, odnosno plovi kao na krilima, koje ne vidimo, ali osjećamo da krilima "leti", kao što ptica leti sa dva krila i kao što nas avion sa dva krila prevozi iz jednog u drugo mjesto na zemlji. To je zakon fizike, kojeg uzimamo kao novo za gotovo, kao dar Božiji".

"U tome vidim važnost ovoga Centra u Dohi, kao dva krila - prava i etika, koja potrebuje moderni svijet kako bi letio, kako bi se kretao, kako bi hodao i kako bi plovio stabilno i sigurno i zrakom, i morem, i kopnom. Uvijek je bilo da sa istoka sunce izlazi i širi svoje zrake prema zapadu kao blagoslov, i uvijek je bilo da se na istoku rađala vjera koja je osvjetljavala ljudski um. Tako je i sada u Dohi - pali se novo svjetlo koje će obasjati svijet svojom svjetlošću".

Reis Mustafa Cerić u Dohi na otvaranju Centra za islamsko pravo i etiku, 15.januara, 2011

 
Historijski retrovizor
Utorak, 14 Veljača 2012 12:46

 Renomirani američki strategist Albert Wohlstetter je još 1994 godine naglasio vezu između obećanja zapadnih sila Srbiji da one neće naoružavati Hrvate i Bosance i izbijanja rata u Bosni i Hercegovini: „Zapad je pospiješio srpsku genocidnu agresiju kada je bilo jasno da neće biti dozvoljeno da bivše jugoslavenske republike dobiju pomoć u naoružanju, odnosno pomoć da same sebe mogu odbraniti. Rat u Bosni nije bio erupcija starih mržnji, jer tih mržnji nije ni bilo, već je to bila agresija do zuba naoružanih Srba protiv jedne priznate i suverene članice Ujedinjenih nacija.“ (Wohlstetter Albert, Genocide by Meditation, New York Times, March 3, 1994, A21)

 
Historijski retrovizor
Petak, 10 Veljača 2012 14:30

Nadan Filipović

Poštovani posjetitelji OKA,

Obavještavam vas da sam bio slobodan u sadržaj OKA postaviti jednu novu rubriku, možda malo neobičnog naziva. Radi se o „Historijskom retrovizoru“. Kao što svi znamo retrovizor je ono ogledalo poviše šofer-šajbe u kojem možemo posmatrati saobračaj iza nas dok se vozimo. Pošto mi idemo ili vozimo se, a prošlo, doživljeno vrijeme ostaje iza nas i postaje bliža ili dalja prošlost, u spomenutoj rubrici će biti prezentirani kratki prilozi iz historije koji su ostali iza nas. Namjera nam je da iz našeg aktualnog prezenta sagledamo koliko je neka izjava bila aktuelna u momentu nastajanja iste, te kako ista izjava izgleda sada, nakon proteklog vremena, odnosno u trenutku sadašnje vremenske distance. Ako ta rubrika bude prihvaćena, mi ćemo je ostaviti, a ako ne bude, lako ćemo je ukinuti.

Srdačan pozdrav,

Nadan

Srpski osećaj za pravdu

Arhimandrit manastira Ćelije i profesor teologije na Beogradskom univerzitetu Justin Popović (1894 – 1979) u svom kapitalnom djelu „Filozofskim urvinama“, Beograd, 1957, je napisao: „Veličina našeg naroda sastoji se u činjenici da je srpski narod preko Svetog Save prihvatio jevanđeljsku pravdu i pretvorio je u svoju vlastitu pravdu. Srbi su tokom stoljeća razvili takav afinitet prema pravdi i pravednosti i to je postalo njihovo versko ubeđenje. Samo to može poslužiti kao objašnjenje zašto je naš narod u svim sudbonosnim momentima svoje istorije preferirao carstvo nebesko, a ne carstvo zemaljsko, besmrtnost umesto smrtnosti, večnost umesto prolaznosti.“

Treba naglasiti da je Justin Popović kanoniziran 29 aprila 2010 godine, te je i njegovo ime pridruženo već povećoj „ekipi“ srpskih svetaca.

 
« Početak«11121314151617181920»Kraj »

Stranica 20 od 20

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search