LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Historijski retrovizor
Historijski retrovizor
Utorak, 06 Svibanj 2014 20:54

Žrtve Drugog svjetskog rata na području Jugoslavije

Nadan Filipović

Dr Bogoljub Kočović, po nacionalnosti Srbin, ekspert za demografiju i statistiku, magistar nauka Univerziteta u Čikagu, doktor nauka za međunarodno pravo koji je to zvanje stekao na Univerzitetu Sorbona, Pariz, objavio je 1985. godine u Londonu knjigu “Žrtve Drugog svetskog rata u Jugoslaviji” (Casualties of WWII in Yugoslavia; Biddles of Guilford for Veritas Foundation Press, London, 1985)

U toj knjizi se nalazi čitav niz tabela sa naučno utemeljenim podatcima o stvarnim žrtvama na području bivše Jugoslavije. Na stranicama 124 – 126 on prezentira tačne podatke i to na slijedeći način:

Srbi 487.000 (6,9% od ukupne srpske populacije),

Hrvati 207.000 (5,4% od ukupne hrvatske populacije),

Muslimani 86.000 (6,8% od ukupne muslimanske populacije),

Jevreji 60.000 (77,9 % od ukupne jevrejske populacije),

Crnogorci 50.000 (10,4% od ukupne crnogorske populacije),

Slovenci 32.000 (2,5% od ukupne slovenačke populacije),

Romi (Cigani) 27.000 (31,4% od ukupne romske populacije),

Nijemci 26.000 (4,8% od ukupne njemačke populacije),

Makedonci 7.000 (0,9% od ukupne makedonske populacije),

Albanci 6.000 (1,0% od ukupne albanske populacije),

Mađari 5.000 (1% od ukupne mađarske populacije).

 
Historijski retrovizor
Subota, 03 Svibanj 2014 22:59

Bosna i Austrougarska ( PRISTANAK NA IZDAJU GORI JE OD IZDAJE II DIO)

Zijad Šišić ( Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript )

Bosna je nakon okupacije Habsburga po prvi put u svojoj historiji, preimenovana u Bosnu i Hercegovinu. Razdvajajući potom zadnji sandžak Novog Pazara od Bosne Habsburgovci će nakon Španije, ponovo započeti period brisanja Islama iz Evrope. Te 1878. godine sarajevska ullema u Carevoj džamiji prekasno protestuje zbog turske prodaje Boke Kotorske i Sandžaka Crnoj Gori i Srbiji. Nakon prodaje Bosne muslimani Crne Gore, Kosova, Makedonije i Albanije našli su pod teškim udarima pravoslavaca koji su ih progonili ka Carigradu. U julu 1881. godine Srbija sa Austrougarskom potpisuje tajnu ”Konvenciju” kojom se ”obavezuje” da će sprječavati svoju nacional-političku agitaciju na prostorima Bosne i Hercegovine.

Djelimično organizovani ustanak protiv okupatora počeo je 11. januara 1882. u Hercegovini i to napadima na žandarmerijsku stanicu u Ulogu. U Bosni je 190 ustanika poveo Salko Forto. U prvih par dana ustanak je imao ofanzivni karakter, ali već 19. januara austrougarska vojska organizirano napada na ustanike u regionu Glavatičeva. Nakon tri dana borbi ustanici su se raspršili po šumama i katunima i nastavili sporadični hajdučki način ratovanja. Tokom februara 1882. godine Salih Forto, Pero Tunguz i Stojan Kovačević organizuju 1.500 ustanika i napadaju garnizon u Foči. Potom napadaju na Trnovo, Goražde, Rogaticu i Glasinac. Oko gornjeg toka Neretve bilo je organizovano oko 1.200 ustanika koje okupatori napadaju sa trupama koje broje oko 10.000 vojnika. Progon ustanika trajao je do 22. aprila 1882. godine kada ”Zemaljska vlada BiH” zvanično objavljuje da je ugušila pobunu!

 
Historijski retrovizor
Petak, 02 Svibanj 2014 09:12

Bosna i Austrougarska (IZDAJA KAO NAČIN ŽIVLJENJA - I DIO)

Zijad Šišić ( Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript )


Tokom 1876. godine Srbija, Crna Gora a potom i Rusija objavljuju novi rat Osmanlijama. Srbija i Crna Gora su pretrpjele poraz dok Habsburgovci i Romanovi prave tajni sporazum po kojem Bosna treba pasti pod vlast Austrougarske. Novi rat ruske dinastije Romanovih i Osmanlija započinje tokom 1877. godine, a okončava se 1878. godine mirovnim ugovorom u San Stefanu. Ovim ugovorom državnost dobijaju Rumunija, Crna Gora i Srbija, dok Bugarska dobija status autonomne kneževine. Bosna je po tom ugovoru trebala ostati u sastavu Osmanskog carstva. Na Berlinskom kongresu 1878. godine Engleska i Njemačka zahtijevaju reviziju ugovora iz San Stefana i traže da se Bosna proda Austrougarskoj. Naredni urotnički ugovor zbog značaja muslimanskog pitanja, prave 1881. godine sam austrougarski car i srpski knez Milan Obrenović. Time se podjela muslimanske Bosne formalno okončava teritorijalnim razgraničenjima između katoličkog i pravoslavnog bloka.

 
Historijski retrovizor
Petak, 11 Travanj 2014 21:07

O gluposti

Dietrich Bonhoeffer

Glupost je opasniji neprijatelj od zla. Protiv zla možemo prosvjedovati, možemo ga raskrinkati, možemo ga, ako treba, silom spriječiti; zlo nosi uvijek u sebi klicu vlastitog raspadanja, jer ostavlja u čovjeku barem nevoljkost.

Protiv gluposti smo bespomoćni. Ni prosvjedima, ni silom ne da se tu ništa učiniti; razlozi tu ne vrijede; činjenicama koje protuslove vlastitoj predrasudi jednostavno ne treba vjerovati. U takvim slučajevima i glupan postaje kritičar. Pa iako su činjenice neizbježne, mogu se jednostavno zaobići kao beznajčajni pojedinačni slučajevi. Pri tom je glupan za razliku od zla čovjeka sobom do kraja zadovoljan; on postaje dapače opasan, jer se lako razdraži i prelazi u napad. Zbog toga je potrebno više opreznosti pred glupanom nego pred zlim čovjekom. Nikad nećemo razlozima uvjeriti glupana; to je besmisleno i opasno.

 
Historijski retrovizor
Nedjelja, 06 Travanj 2014 10:02

Prilozi za prepoznatljivost Andrićgrada i Višegrada

“Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je jučer u Višegradu da je ideja Andrićgrada pobijedila, bez obzira na sva osporavanja i nasrtaje iz prošlosti, jer danas kameni grad na Drini omogućava da Višegrad bude prepoznatljiva tačka na karti, ne samo ovog dijela Evrope već i cijelog svijeta” – javila je SRNA. (17.3.2014)

Evo jednog od “nasrtaja” iz prošlosti, kao priloga da Višegrad bude još prepoznatljiva tačka na karti, ne samo ovog dijela Evrope već i cijelog svijeta. Valjda historija Višegrada nije započela od izgradnje Andrićgrada, kiča i rugla, u kojem su dva nekrofila, hazjanin Dodik i "vezir" Kusta, upregli ništa manje već čitavog mrtva nobelovca da bude kao zaštitni znak, bolje rečeno jedna vrsta paravana “u njihovom lopovskom talu”.

Pisano svjedočanstvo iz 3. septembra 1941: „Četnici su uzeli u svoje ruke cijelu okolicu Višegrada osim sela Orahovica. Sve dokle dođu i što živo uhvate, i to muškarce od 12 godina pa na više, na najokrutniji način ubijaju. Jednim vade grkljane, druge žive gule, trećima režu uši, nos i vade oči. Ženski svijet ubijaju, a djevojke prije toga spolno upotrijebe. Mlade žene vode sebi u logore da im poslužuju i da se s njima provode. Do sada se računa da je izginulo muslimana u kotaru Višegrada na gornji način oko 2.500. Ima slučajeva, i to dosta, da i djecu kolju, pa im glave peku i svojim vođama šalju”. (Dokument iz knjige “Genocid nad muslimanima”, autori akademik Vladimir Dedijer i Antun Miletić, Biblioteka Refleksi, Svjetlost, Sarajevo, 1990)

U periodu 1941 – 1945 četnici su na najzvjerskiji način poklali preko 3.000 višegradskih muslimana (Akademik Vladimir Dedijer i Antun Miletić, Genocid nad muslimanima, 1990), a što čini Andrićgrad još prepoznatljivijom tačkom u Evropi i svijetu. To je diktator genocidne republike šumske Milorad Dodik bajagi zaboravio. Ako je i “pomeo pod tepih” hajde da potsjetimo i njega, ali obavezno i njegovog potrčka, balijicu sa Gorice, a sada većeg srbendu (po zanimanju) od većine Srba.

 
Historijski retrovizor
Subota, 22 Ožujak 2014 22:17

 

Pedest godina od ukidanja klasične gimnazije u Sarajevu

Ove godine je došla do mature posljednja generacija koja je stekla klasično obrazovanje i klasična gimnazija u Sarajevu se ukida. (kratka vijest iz dnevnog lista Oslobođenje, 22.5.1964)

 
Historijski retrovizor
Ponedjeljak, 24 Veljača 2014 14:05

Jesmo li živjeli u “celovitoj” Republici Srpskoj do 1992 godine? (2)

Nadan Filipović

Idemo dalje sa statističkim podacima….

Direktori glavnih javnih ustanova koje je postavljalo-imenovalo Izvršno vijeće – bilo ih je dvanaest, od čega pet Srba ili 41,7%, tri Muslimana ili 25,0%, tri Hrvata ili 25,0%, te jedan iz grupacije “ostalih” ili 8,3%.

Služba društvenog knjigovodstva – glavni direktor je bio Srbin, a od tri pomoćnika glavnog direktora dvojica su bili Srbi ili 66,7%, te jedan Musliman ili 33,3%.

Republički sekretarijat za unutrašnje poslove – republički sekretar je bio Hrvat, a od dvadeset i osam rukovodnih radnih mjesta bilo je trinaest Srba ili 46,4%, devet Muslimana ili 32,1%, pet Hrvata ili 17,8% i jedan iz grupacije “ostalih” ili 3,7%.

Republički sekretarijat za narodnu odbranu Bosne i Hercegovine – republički sekretar za narodnu odbranu bio je Srbin, a od devet članova rukovodnog osoblja bilo je šest Srba ili 66,7%, te tri Muslimana ili 33,3%.

Sto se tiče sredstava informisanja situacija je bila slijedeća:

“Oslobođenje” – u redakciji “Oslobođenja” radilo je 75 ljudi. Od toga je bilo trideset i sedam Srba ili 49,3%, dvadeset i dva Muslimana ili 29.3%, trinaest Hrvata ili 17,3%, te tri saradnika iz grupacije “ostalih” ili 4,0%.

“Večernje novine” – u redakciji “Večernjih novina” radilo je dvanaest Srba ili 38,7%, četrnaest Muslimana ili 45,1%, četiri Hrvata ili 12,9%, te jedan iz grupacije “ostalih” ili 3,2%.

 
« Početak«11121314151617181920»Kraj »

Stranica 11 od 20

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search