LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home FELJTONI
FELJTONI
Srbi kao spasitelji Jevreja u Drugom svjetskom ratu PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Četvrtak, 15 Kolovoz 2019 09:15

 

Beovoz grafit“Srbi kao spasitelji Jevreja u Drugom svjetskom ratu?!” – analiza jedne neistine (16)

Nadan Filipović

(Na slici: grafit na takozvanom Beovozu snimljen na beogradskoj željezničkoj stanici)

Treba se međutim znati da i pored 11. februara 1993. godine usvojene rezolucije Evropskog parlamenta o evropskoj i međunarodnoj zaštiti koncentracijskih logora kao historijskih spomenika u Srbiji ni dan danas nema niti jedne oznake koja bi pokazivala gdje su se nalazili srpski logori smrti “Sajmište” i “Banjica”. Vjerovatno se spomenuta Evropska rezolucija ne odnosi na logore smrti u kojima su pobiljeni skoro svi srpski Jevreji. Nekako proizilazi kao da tih logora u Srbiji nije ni bilo. Interesantno je da ni u Memorijalnom centru “Jad Vashem” u Dvorani sjećanja među 22 najveća koncentraciona logora u kojim su uništavani Jevreji nema Sajmišta, največeg jevrejskog gubilišta u marionetskoj Srbiji. Od svih logora smrti na prostoru bivše Jugoslavije ispisano je samo ime “Jasenovac”. U jevrejskom sjećanju na Holokaust ostaje neistinita činjenica ili utisak da su svi Jevreji sa područja bivše Jugoslavije pobijeni u Jasenovcu, odnosno u tadašnjoj NDH, a upravo oni ne bi trebali “zaboravljati” logore smrti “Sajmište” i “Banjicu” u kojim je ubijeno preko 11.000 njihovih sunarodnjaka.

Možda bi Jevreji trebali izvršiti dodatne napore i u današnjem svjetlu trajnog njegovanja uspomena na Holokaust svakako obnoviti sjećanja barem na logor smrti “Sajmište”, jer bi tako dali najbolji prilog svestranom prikazivanju dešavanja tokom tadašnjeg istrebljenja Jevreja, ali i borbi protiv antisemitizma koji je u današnoj “demokratskoj” Srbiji ponovo digao glavu, a na tu mračnu i prijeteću pojavu ama baš niko ne reagira.

Donosimo uvod u pismo koje je Philip J. Cohen, američki publicist jevrejskih korijena i bivši savjetnik UN-a u BiH, uputio rabinu Abrahamu Cooperu iz centra Simon Wiesnthal. U pismu Cohen uspješno raskrinkava velikosrpsku propagandu koja je početkom devedesetih Hrvatsku optuživala za fašizam i antisemitizam. Cohen ističe da je antisemitizam duboko ukorijenjen u povijest Srbije.

Poštovani rabine Cooper,

U toku je kampanja kojoj se želi američku jevrejsku zajednicu uvjeriti da Srbi vole Jevreje. Svrha ovoga pisma jest sagledati tu propagandnu kampanju.

Ovdje donosim dokaze:

1. Da Srbija ima povijest duboko ukorijenjenog antisemitizma, koji nesmanjen djeluje i danas.

2. Srpska „ljubav“ prema Jevrejima politički je motivirana – žele pridobiti simpatije i potporu Jevreja za srpske terorističke ambicije.

3. Srbi zloupotrebljavaju žrtve Holokausta u susjednoj Hrvatskoj i Bosni u propagandne svrhe, ali ne daju pošten prikaz Holokausta koji se dogodio u Srbiji.

Mnogi bi mogli pomisliti da bi međunarodno demokratsko javno mijenje trebalo biti mnogo određenije, odnono kritičnije prema određenim pripadnicima srpskog historiografskog milieua, ustvari pripadnicima radikalnog i ekskluzivnog srpskog nacionalizma, koji i danas žele kozmetički dotjerivati, odnosno prepravljati i falsifikovati istinu i revidirati historiju na takav način da jedino može služiti srpskoj nacionalnoj ideologiji, te srpskom dnevnom politikantstvu. Smatram da je u Srbiji i među Srbima potpuno izgubljen pijetet prema žrtvama Holokausta pobijenim u Srbiji. Na kraju da kažem da me najblaže rečeno čudi nereagiranje svejevrejskog javnog mijenja i njihovih organizacija za zaštitu uspomena i istina o Holokaustu na sva srpska podmetanja i njihove pragmatične transformacije u samoproglašene novokomponovane evropske Jevreje, navodene žrtve stalnih zavera Vatikana, Berlina, Rima, Beča, Zagreba, Sarajeva, Muslimana, Hrvata, Albanaca i ostalih mnogobrojnih srboždera.

Kako Jevreji mogu dopustiti ovakve laži i ovakve historijske falsifikate?

Ažurirano: Četvrtak, 15 Kolovoz 2019 09:19
 
Srbi kao spasitelji Jevreja u Drugom svjetskom ratu PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Utorak, 06 Kolovoz 2019 08:47

 

Vuk Draskovic“Srbi kao spasitelji Jevreja u Drugom svjetskom ratu?!” – analiza jedne neistine (15)

Nadan Filipović

“Bardak ide na fiskiju dok se ne razbije” - međunarodno javno mijenje i jevrejske organizacije u svijetu prokužile su laži koje lansira politička Srbija

(na fotografiji: Vuk Drašković - srpski Tramp: Prvi sam proglasio Jerusalim za glavni grad Izraela, Borba, Beograd, 8.12.2017)

Apel Židovske zajednice Republike Hrvatske doveo je do toga da su se mnogi prominentni Jevreji i jevrejske organizacije u cijelom svijetu pridružili osudi srpskih zločina koje su u to doba činili Srbi po Hrvatskoj i već uveliko, i još više, u Bosni i Hercegovini, ocjenjujući srpske agresivne akte kao ratne zločine i zločine protiv humanosti. Veoma oštra reakcija velikog broja američkih Jevreja, kao i jevrejskih organizacija objavljena je na naslovnoj stranici Jerusalem Posta, 6. augusta 1992. godine, autora Allison Kaplana i Toma Tugenda sa naslovom “US Jews Call for Action against Serb Atrocities” (Američki Jevreji pozivaju na akciju za zaustavljanje srpskih zločina).

U tom članku mnoge poznate američke jevrejske organizacije i mnoštvo uvaženih pojedinaca, takođe američkih Jevreja, upoređuju srpske zločine sa zločinima Nijemaca u toku provođenja Holokausta u Drugom svjetskom ratu, te pozivaju cijelu međunarodnu zajednicu, a posebno Ameriku, da se odmah zaustave srpska zvjerstva.

Jedan od največih jevrejskih autoriteta Abraham Foxman, nacionalni direktor organizacije “Anti-Defamation League of B'nai B'irth” tada je rekao: ”Jevreji posebno moraju imati historijski imperativ i zadatak da ne šute kada vide na djelu srpska etnička čišćenja, stočne vagone pune nesretnih ljudi nesrba sa okupiranih područja, izdvajanja muškaraca nesrba od žena i djece, koncentracione logore za nesrbe, jer te riječi izazivaju najstrašnije uspomene i šalju signale jeze u kičmu svakog Jevreja”.

S druge strane, dvadesetak dana nakon objavljivanja spomenutog članka ADL (Anti-Defamation League), članovi American Jewish Congress i American Jewish Committee su sponzorirali jedan veliki oglas koji je publiciran u New York Timesu, a bio je naslovljen na sve svjetske političke lidere, sa naslovom “Stop the Death Camps!”. U tom se oglasu kaže: “Mi moramo reči jasno reči da ćemo učiniti svaki neophodni korak, uključujući i zagovaranje upotrebe sile, da zaustavimo ovo ludilo i krvoproliće”.

U isto vrijeme preko 20 jevrejskih organizacija organizovalo je protestni skup na Manhattan-u tražeći vojnu intervenciju zbog agresije i svakodnevnih krvoprolića koja su Srbi po Bosni uveliko činili.

Ažurirano: Utorak, 06 Kolovoz 2019 08:49
 
Srbi kao spasitelji Jevreja u Drugom svjetskom ratu PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Utorak, 23 Srpanj 2019 08:59

 

Ambasada Srbije Tel Aviv“Srbi kao spasitelji Jevreja u Drugom svjetskom ratu?!” – analiza jedne neistine (14)

Nadan Filipović

Interesantna ljubav iz političkog interesa

(na fotografiji: Ambasada Srbije u Tel Avivu)

Politika i politički interesi imaju dva lica. Iz, do današnjeg dana neobjašnjivih razloga, Izrael je kao država otvoreno zauzeo prosrpsku stranu u toku raspada Jugoslavije, kao i u toku krvave srpske agresije na Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, kao i prilikom “(č)etničkog čišćenja” Kosova. Znači, u kasno ljeto 1991. godine, kada su srpske horde izvršile agresiju na Hrvatsku i okupirale trećinu te međunarodno priznate države, baš tada vlada Izraela donosi odluku o uspostavljanju punih diplomatskih odnosa sa takozvanom SR Jugoslavijom, odnosno Velikom Srbijom u pokušaju nastajanja. Srbija (tada zvana SR Jugoslavija) otvorila je svoju ambasadu u Tel Avivu krajem 1991. godine, a u proljeće 1992. godine za ambasadora biva postavljen Dr Budimir Košutić, do tada redovni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i zamjenik premijera u tadašnjoj vladi u Beogradu. Dr Košutić je odmah po dolasku primljen od predsjednika Izraela kojem predaje akreditive. Predsjednik i Vlada Izraela odmah izdaju svoj agreman kojim potvrđuju to postavljenje, uz izražavanje zadovoljstva što će uskoro otvoriti ambasadu Izraela u Beogradu.

Dr Košutić se odmah po dolasku “daje na posao” i najviše vremena provodi u proširivanju srpskog lobija posebno unutar “Association of Yugoslav Immigrants in Israel”, koji je imao rigidan prosrpski stav već od 1990. godine. Ta organizacija je pomoću novca iz Beograda na velike talambase promovirala i telalila čistu srpsku istinu u izraelskim sredstvima javnog informisanja, kao i među običnim ljudima.

Međutim, račune Dr Košutića dobro je pomutio apel “Židovske zajednice Republike Hrvatske” koji je otposlan po cijelom svijetu još u toku srpsko-crnogorske opsade Dubrovnika i srpskog razaranja Vukovara. Taj snažni apel hrvatskih Jevreja bio je golem doprinos raskrinkavanju srpske propaganda prema kojoj je hrvatska legalno izabrana vlast oslikavana kao neonacistička i antisemitska.

Ažurirano: Utorak, 23 Srpanj 2019 09:02
 
Srbi kao spasitelji Jevreja u Drugom svjetskom ratu PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Srijeda, 17 Srpanj 2019 20:41

 

Antijevrejski grafit“Srbi kao spasitelji Jevreja u Drugom svjetskom ratu?!” – analiza jedne neistine (13)

Nadan Filipović

Bujanje neoantisemitizma u “proevropskoj demokratskoj Srbiji” i srbijansko glumatanje prijateljstva prema Izraelu.

(na slici: antijevrejski grafiti u centru Beograda)

Prošle su godine, zaborav je prekrio sve o Jevrejima koji su u tom periodu nestali u Nedićevoj Srbiji. Danas opet izgleda da nikoga u tom istom Beogradu gdje se desio dio Holokausta nad srpskim Jevrejima, a ni u “najnovijoj proevropskoj demokratskoj Srbiji”, ni malo ne zabrinjava najnoviji val uzavrelog srbijanskog antisemitizma koji se valja ulicama „prestonivi“ i cijeloj Srbiji. Prolaznicima koji šetaju beogradskim ulicama, kao i ulicama drugih srbijanskih gradova, prečesto bodu oči grafiti slijedećeg sadržaja: “Juden Raus", "Achtung Juden", "Jevreji – marš iz Srbije", "Smrt Jevrejima”, “Ravnopravnost među rasama je jevrejska zamka”, “Sonja Biserko-jevrejski pion-pokorni sluga jevrejskog svetskog poretka”, “Nataša Kandić jevrejski pion – pokorni sluga jevrejskog svetskog poretka“, “Reci ne cionističkoj okupaciji sveta“, itd., itd. Interesantno je da spomenuti grafiti znaju stajati na beogradskim i drugim srbijanskim fasadama danima i nedeljama, dok se konačno neko iz komunalnih preduzeča na smiluje poslati radnike da te natpise ovlaš premoluju.

Ako se, pak, nekome od tih šetača u takvim trenutcima smuči, pa uđe u neku knjižaru da malo pregleda knjige i dođe sebi od čitanja spomenutih grafita, može mu još gore pozliti kada vidi izložene antisemitske knjige kao što su notorni “Protokoli sionskih mudraca”, "Jevreji - neprijatelji balkanskih naroda", “Srbi u kandžama Jevreja”, ili morbidni pamflet “Jevrejsko ritualno ubistvo”, u kojem se opisuje kako Jevreji ubijaju hrišćansku decu da bi njihovom krvlju „zamesili“ svoj beskvasni kruh. U skoro svakoj knjižari nalazi se srpska antisemitska lektira, kao naprimjer: “Jevrejska zavera protiv Srba”, “Pod šestokrakom zvezdom”, “Zašto se divimo Adolfu Hitleru?”, “Mrtve krave protiv šest miliona mrtvih Jevreja”, “Vladika Nikolaj o Judejcima, neprijateljima hrišćana i hrišćanstva”, “Zli i prokleti”, “Zavera nad zaverama”, “Zlotvori čovečanstva”, “Satansko-judejsko porobljavanje čovečanstva” , “Judejska zavera protiv Boga i čoveka”, i , naravno, uz to lepo uvek ide, kako spomenuh, i Hitlerov “Mein Kampf”, baš kao desert.

Posebno zabrinjava alarmantna činjenica da se na sajtovim srpskih neonacističkih organizacija objavljuju imena onih Jevreja iz Srbije koje "sve treba pobiti". Na toj crnoj antisemitskoj listi do sada su svoje ime mogli pročitati Sonja Liht, direktor nevladine organizacije "Beogradski fond za političku izuzetnost", glumac Predrag Ejdus, pjevač Đorđe David, svjetski priznati stručnjak za marketing Srđan Šaper, predsjednik Saveza jevrejskih opština Aca Singer, i neki drugi.

Zašto nisu aktivnije jevrejske organizacije Evrope i Amerike da aktuelnoj srbijanskoj vlasti dobro natrljaju nos i izvuku uši zbog očiglednog nedjelovanja u spriječavanju ponovnog eksplozivnog razvoja antisemitizma u Srbiji?

Hoće li se možda dopustiti da i ova generacija srpskih antisemita “spašava Jevreje”, kako su to masovno radili oni iz generacije koja je bila mlada u toku 1941-1944, kada je na “Sajmištu” spašeno od ovosvjetskih muka oko 11.000 srbijanskih Jevreja? Sada bi (ne daj bože) ovoj generaciji srbijanskih antisemita posao bio olakšan činjenicom da se od stvarnog broja od preko 3.000 srpskih Jevreja, kao Jevreji izrazilo samo njih 1.200. Da li je tom strahu od izjašnjavanju kao Jevrej kumovala činjenica prema kojoj su preko 10% ispitanika u Srbiji deklarisani antisemiti, dok je veoma veliki procenat, tačnije oko 37% “neodlučenih”, znači onih koji su dosta blizu antisemitskom pogledu na svijet i svoje jevrejske sugrađane?

Također treba navesti da u Beogradu i cijeloj Srbiji nema niti jednog spomenika, a kamoli muzeja posvećenog stradanju srpskih Jevreja. Nema nikakve oznake, niti na Starom sajmištu, niti bilo gdje drugdje, baš kao da su srpski Jevreji onako “ćiri-bu-ćiri-ba”, dok si udario dlan o dlan, ili rekao keks, samo nestali sa lica zemlje Srbije, a ostali su oni koje su Srbi spasili.

Po nekoj logici “Za sve su krivi drugi, bili oni srbogenocidni ustaše Hrvati, bili srpske krvi uvijek žedni Turci, odnosno muslimanske balije, bilo mrski uvijek antisrpski Arnauti, itd.” Ma bre puca nam prsluk za te priče o nekim tamo bre Jevrejima ili Ćivutima u Beogradu i Srbiji, koji su tu bre kao bili u doba heroja naših heroja Čiče Draže i Milanćeta Nedića. Pa gde bre Ćivutini samo kurvanjski nestadoše? Pa verovatno su ih poklale mrske ustaše zajedno sa nas million i sedamsto iljada Srba u Jasenovac, največi srpski grad bre pod zemljom, bre, kako naš akademik Matija Bečković svima i celom svetu lepo kaže. To je bre srpska istina i istorija i druge vam nema. " (nastavlja se)

Ažurirano: Srijeda, 17 Srpanj 2019 20:43
 
Srbi kao spasitelji Jevreja u Drugom svjetskom ratu PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Srijeda, 03 Srpanj 2019 13:33

 

Ilija Paranos“Srbi kao spasitelji Jevreja u Drugom svjetskom ratu?!” – analiza jedne neistine (12)

Nadan Filipović

“Svetski rekord” u konačnom r(j)ešenje jevrejskog i ciganskog pitanja u Srbiji – Srbija prva “Judenfrei und Zigeunerfrei” u Hitlerovoj Evropi

(Na fotografiji: Ilija Paranos, jedan od šefova Specijalne srpske policije)

Jedan od šefova Specijalne srpske policije, Ilija Paranos naredio je 31. oktobra 1941. godine svojim policijskim agentima da izvrše temeljitu kontrolu beogradske bolnice jer su dobili dojavu da među pacijentima ima Jevreja koji se tamo kriju pod lažnim imenima. Tom prilikom uhvaćeno je jedanaest Jevreja, koji su odmah uhapšeni i odvedeni u koncentracioni logor. Osim toga, agenti Specijalne policije uhapsili su tih dana na desetine Jevreja koji su imali lažne dokumente na srpska imena, a do takvih spasonosnih dokumenata su dolazili uglavnom „debelim“ podmićivanjem službenika u državnoj upravi, ili uz pomoć falsifikatora. Igra je bila veoma jednostavna. Jevrejin podmiti državnog službenika, ovaj mu „napravi“ bajagi 100% sigurne papire na neko srbijansko ime, a kad Jevrejin ode, nadajući se najboljem, onda ga isti državni službenik prijavi Specijalnoj srpskoj policiji koja ga odmah nađe i uhapsi.

Treba posebno istači postojanje “Odseka za jevreje i cigane” pri Specijalnoj srpskoj policiji. Na čelu tog specijaliziranog Odseka cijelo vrijeme, od 1941-1944. Godine, bio je visoki policijski komesar Jovan P. Nikolić - Joca, a njegov pomoćnik je bio Nikola Đ. Nikolić. U tom sektoru Specijalne policije radili su još Ivan Božićević, Stevan Martinović i Milioje Ljubinković. Spomenuti ljudi bili su kao neki psi tragači Specijalne policije i njihov isključivi posao je bio temeljito utvrđivanje rasnog porijekla, a posebno stepena jevrejskog porijekla kod pojedinaca koji su to zatajili iz bilo kojeg razloga, kao i kod onih koji su prije 1941. godine prešli na pravoslavnu ili neku drugu vjeru. Oni su posebno bili zaduženi da tragaju za Jevrejima koji su registrovani, pa su se kasnije izgubili pobjegavši iz mjesta dotadašnjeg prebivališta. Takođe su tragali za sakrivenom jevrejskom imovinom, posebno dragocijenostima i devizama.

Posebno je bio grlat jedan od vodećih antisemita u tadašnjoj fašističkoj Srbiji, izvjesni Dr Lazar Prokić, šef operativne službe Državne antijevrejske propagande Srbije, a od 1943. godine specijalni poslanik Ministarstva vanjskih poslova Srbije u Berlinu. On je autor famoznog antijevrejskog pamfleta “Naši problemi - Jevreji u Srbiji”,koji je štampan u časopisu “Obnova” od 15. novembra 1941. godine Taj pamflet je bio zloslutni znak skorog pogroma i fizičkog uništenja srpskih Jevreja.

Ažurirano: Srijeda, 03 Srpanj 2019 13:35
 
« Početak«12345678910»Kraj »

Stranica 1 od 23

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search