LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home BANDAKHANA
BANDAKHANA
Neke priče moraju ostati zapisane PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Srijeda, 16 Studeni 2016 09:24

 

BakijeDoktor Mengele i nenin daidža - logoraš, a kasnije gradonačelnik Čikaga u dva mandata i, na kraju, zamjenik zamjenika direktora pokopnog društva “Bakije”

Nadan Filipović

Među ovdašnjom sarajevskom rajom je jako poznat jedan naš Sarajlija, Vratničanin, čije ime u ovoj priči i nije toliko važno, pa ćemo mu u ovom tekstu navesti nadimak Mengo; nadimku koji, doduše, koristimo onako izmeđuse, ali nikad u njegovoj prisutnosti. Mengo je skraćenica od Mengele, odnosno prezimena doktora Josefa Mengelea, o kojem nam je taj Vratničanin barem pedesetak puta ispričao uvijek istu, ama 100% ili “milion” posto identičnu priču, bez ikakvog dodatka ili oduzimanja iz njene fabule.

Helem, njegova nana je imala daidžu koji se 1941. godine našao u njemačkom zarobljeništvu, ni manje, ni više, ni dalje, ni bliže, već bilesi u logoru smrti - Auschwitzu. Tamo ga je zapala uloga čistača (cleaner-a) u “ordinaciji” doktora Josefa Mengelea koji ga je, kako je naš Vratničanin u ponavljanju priče naglašavao, plaho zabegenisao i zavolio tako da ga je nakon par mjeseci unaprijedio u status supervajzera (nadglednika) nižih čistača (Jevreja) koji su na radnim mjestima provodili samo po par mjeseci, a onda nestajali.

Kad god bi neko u društvu, onako kao ovlaš, pomenuo Jevreje, holokust i Auschwitz, bio bi to "detonator" eksplozije uvijek iste priče. Moglo bi se, dakle, zaključiti da naš premaštoviti Mengo izgleda nije uopšte svjestan da je priča o neninom daidži i doktoru Mengeleu ispričana hipten puta pa ju je ponavljao baš kao papagaj. Mi smo se pri tomu zgledali kolutajući okicama uz obavezno gurkanje nogama ispod stola. Smijeha, međutim, nije bilo. Pravili smo se da tu priču shvatamo kao neupitnu, veoma ozbiljnu istinu. I kad bi ga neko upitao u toku “veza” kako je neninom daidži pao boravak u tom logoru smrti, on je uvijek naglašavao da mu je bilo jedino teško to što mu je doktor Mengele, nakon dobre večere i čaša vina popijenim s njim, dovodio, ništa manje, već po dvije mlade logorašice da ih nenin daidža “odradi”, pa ako se potrefe bliznaci, niko nije bio sretniji od doktora Mengelea.

Treći Reich je propao, doktor Mengele je pobjegao, a nenin daidža je ostao živ, ratom nedotaknut.

Ažurirano: Srijeda, 16 Studeni 2016 14:43
 
Akcija presađivanja glava! PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Srijeda, 21 Rujan 2016 21:16

 

Dr CanaveroTransplatacija glave – nazire se riješenje za Bosnu i Hercegovinu

Nadan Filipović

(NA SLICI: Dr Canavero prstima pokazuje koliko je jeo mjeseci ostalo do prve transplantacije ljudske glave)

U australijskom dnevnom listu Daily Mail, danas, 21.septembra, preciznije prije osam sati, poznati novinar Richard Gray objavioi je prilog pod naslovom: “EXCLUSIVE: Doctor planning world's first head transplant says he is preparing for his “Frankenstein” surgery by REANIMATING human corpses”. Doktor Sergio Canavero (51), direktor Advanced Neuromodulation Group iz Torina sa svojom ekipom planira da napravi transplantaciju glave. Prvi pacijent bi trebao da bude jedan Rus, Valery Spiridonov, star 31 godinu. On se dobrovoljno prijavio i sada se čeka genetski pogodno tijelo na koje bi trebali transpantirati glavu spomenutog Rusa.

Dežurni skeptici, posebice oni iz doktorskih krugova s nevjericom komentarišu ovu vijest, ali Doktor Sergio Canavero nepokolebljivo tvrdi da su kolege i on razvili takvu kirušku tehniku koja omogućava rekonekciju kičmene moždine glave i “novog” tijela uz korištenje specijalne nervne stimulacije pomoću određenih električkih impulse.

Treba napomenuti da se u eksperimentalnoj medicine već dugo pokušava transplantacija glave na pokusnim životinjama, naročito psima. Doktor Wladimir Demihkov je još davne 1950-te uspješno transplantirao glave kod pasa, ali tada nisu bili poznati preparati koji ujmanjuju imuni odgovor pa je većina tih pasa umirala u roku od dvije nedelje do dva mjeseca. (Roach, Mary (2004). Stiff: The Curious Lives of Human Cadavers. W.W. Norton & Co. pp. 206-210) Kasnije su kineski doktori izvršili transplantaciju glave na psima i njihovi su živili od tri mjeseca, pa do godine dana. ("Dog-Head Transplant Claimed by Chinese". Washington Post. December 9, 1959)

14. marta 1970. godine doktor Robert J-White, neurokirurg sa Case Western Reserve University uspjeo je transplantirati glavu jednog majmuna na tijelo drugog majmuna. Transplantacija je uspjela jer se taj “novi” majmun sa presađenom glavom imao odlično čulo mirisa, okusa, sluha, vida i bio je sasvim pokretan s odličnim apetitom. (Bennun, David. "Dr Robert White". The Sunday Telegraph Magazine. Retrieved 20 March 2013)

Ažurirano: Srijeda, 21 Rujan 2016 21:18
 
Ramazanska šega - nije više Bajram već Hižaslav PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Ponedjeljak, 04 Srpanj 2016 13:52

 

imagesMustafa Cerić izmislio novo ime za Bajram: Hižaslav

 

Nadan Filipović

Raja, izgleda da nam nema više čestitati Bajram sa Bajram Šerif Mubarek Olsun, već po novom prijedlogu prof.dr Mustafe Cerića, ex-reisa i ex-reisa emeritusa, sa Hižaslav Šerif Mubarek Olsun!!!!

Pročitah u Klix-u od 3.7.2016 da je bivši reis Cerić koji se volio samotitulirati kao reis emeritus pa mu Rijaset to konačno zabranio, u saopćenju za javnost napisao kako je riječ Bajram adaptirana za turski jezik sa perzijskog jezika kao "bayram", a što doslovno znači svečanost, kako vjerska tako i svjetovna.

Podsjetio je da Arapi za Bajram u prijevodu kažu "povratak" ili "vraćanje" na proživljenu radost i sreću ('Īd).

"Tragom ove dvije riječi na perzijskom i arapskom, odlučio sam naći moguću adekvatnu bosansku riječ za Bajram. I našao sam je: Hižaslav", saopćio je Cerić.

Svoj prijedlog je objasnio riječima da na starobosanskom "hiža" znači "kuća", a "slav" je skraćenica od glagola "slaviti" ili "proslavljati".

"Najveća čežnja svakog Bošnjaka je da se vrati svojoj hiži, da se vrati svome domu, da se vrati svome bosanskom korijenu, da se vrati svojoj radosti i sreći, da se vrati svojim oduzetim pravima na zemlju i državu. ’Īd, znači vječiti povratak sreći, pa je tako i za Bošnjaka vječiti povratak hiži veliko slavlje, to jeste Bajram, pa je tako Hižaslav, kao bosanska riječ, najbliža značenju riječi Bajram kod Turaka i ’Īd kod Arapa", stoji u saopćenju Cerića.

Ažurirano: Utorak, 05 Srpanj 2016 07:53
 
Bandakhana PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Subota, 11 Lipanj 2016 08:53

 

Sahrana u SrbijiVlaški kult mrtvih u Srbiji

Mrtvi istočne Srbije ne moraju da brinu za svoju budućnost. O svim njihovim onozemaljskim potrebama staraju se njihovi naslednici, rođaci i prijatelji.

Tako Vlasi istočne Srbije i danas u XXI veku održavaju takozvane pomane (daće) za pokojnike, izlivaju vodu za mrtve, prave priveg - veliku vatru nalik lomači oko koje igraju duga ritualna kola, priređuju posebna kola za mrtve, odlaze noću na groblja i takođe pale vatre, a sve do potkraj XX veka održavali su i posmrtne rituale „otkopavanja pokojnika“ i „crne svadbe“. Sve te magijsko-religijske radnje praćene su bogatim gozbama, jer se smatra da se obiljem jela, pića i muzike, pokojnik na onom svetu, koji je mračan, hladan i bezvodan, uvodi u raj i blagostanje.

Međutim, po rečima Danijela Sinanija, docenta na Odeljenju za etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, osim brige da se duša pokojnika isprati zadovoljna i održava zadovoljnom na onom svetu, kako bi se na taj način obezbedio natprirodni saveznik koji će nam pristupati u pomoć kada god je to potrebno i koji će sa neba voditi računa o nama i nama bliskima, s druge strane prisutan je i strah od osvete duše pokojnika koja, eventualno, ne bi bila zadovoljna načinom na koji je ispraćena i pažnjom koja joj se potom posvećuje. „Štaviše, u narodu ovog dela Srbije i dan-danas je veoma živ običaj da se „načne“ telo pokojnika pre sahrane, odnosno, da mu se na nekom delu probuši ili zareže koža (najčešće se buši uvo ili se podrezuju tetive ispod kolena ili, pak, oštećuje koža na samom telu) da se pokojnik ne bi vampirio, odnosno vraćao sa onog sveta i maltretirao svoje bližnje“, kaže Sinani. „To je još jedan pokazatelj da postoji strah od pokojnika i težnja da se od njega zaštite. Dakle, pored emotivne i tople brige za dušu pokojnika i njegov zagrobni život postoje jednako bitni (ako ne i bitniji) razlozi krajnje utilitarne prirode“.

Ažurirano: Subota, 11 Lipanj 2016 08:55
 
Još jedan Alijin "biser" za rubriku "Bandakhana" PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Subota, 21 Svibanj 2016 12:02

 

"Bosnom nikad niko nije uspio da vlada, uvijek mu se to samo činilo." (rahmetli Alija Izetbegović)

Ako je ova tvrdnja rahmetli Alije Izetbegovića uslovno prihvati kao tačna “dijagnoza”, onda se njegovom Bakiru, Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću, te njihovim jaranskim kleptokratskim bulumentama, samo čini da vladaju Bosnom, a ustvari ne vladaju!

Ko li onda vlada?!

Isto tako se i većini bosanske raje što je dovedena na prosjački štap i prekopavanje kontejnera opet samo čini da Kirba, Mile Rinhill i Čović i njihove pljačkaške nacionalističke stranke vladaju Bosnom i da su im ta bahata trojka kriva za katastrofalno loše stanje u kojem se nalaze.

Znači, svima u Bosni se samo, ali kronično pričinjava ko ustvari vlada pocijepanom Bosnom, jer su svi koji “popuše” ovu verbalnu akrobaciju žrtve Alijine fatamorgane u prezentu današnje bosanske pustinje.

Rahmetli Alija će ostati zapamćen po svojim “procjenama”, te se i ova izvaljotina može komotno svrstati u njegovo “biserje veleumnosti” i rubriku "Bandakhana".

Ažurirano: Utorak, 07 Lipanj 2016 08:18
 
« Početak«12345678910»Kraj »

Stranica 3 od 11

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search