LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Alijine sarajevske minijature
ALIJINE ISKRICE
Alijine sarajevske minijature PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Ponedjeljak, 21 Rujan 2015 10:03

 

Alijine sarajevske minijature (17)

Iz knjige „Sarajevski nekrologij“, Alije Nametka

Kišna dova

Na um mi pade jedna anegdota koju sam prije tri-četiri godine čuo od doktora Sikirića, a pričao ju je rahmetli Burek. Preko ferija Burek je otišao kući u neko selo kod Donjeg Vakufa (Batuša). Bilo je ljeto okišalo, pa su otkosi truhnuli od kiše. Burekov amidža pošao nekud iz kuće pa zastao na otvorenim vratima, jer je vani mlatila kiša. Zagledao se on u otkose i vodu koju zemlja više nije mogla gutati, pa će: „Na dovu te mamili, da Bog da!“

Poznata je, naime, stvar da se za sušna ljeta uče kišne dove, pa ili bude ili ne bude kiše, ali eto hodže uče i ne drže ruke s dlanovima okrenutim gore, nego ih obore naniže, kao da bi prstima htjeli pokazati u kojem smjeru treba kiša da pada.

Prije sedam godina sam ljetovao u Faletićima, pa sam i Bajram (kurbanski) klanjao tu u selu. Tu je imam Sakib Olovčić, duafai – ummet. Bilo je ljeto sušno i vegetacija zastala. Kiša bi dobro došla!

Osman Olovčić je skinuo daščani krov i htio pokriti kuću crijepom. Sulejman Avdagin htio praviti kuću dvojici sinova, pa izvadio ćerpič i upravo mu hora sušiti ga. Čekajući da prispije vrijeme bajram – namaza, Sakib efendija reče sakupljenom svijetu da se po bajram-namazu ne razilazi, jer će se učiti kišna dova. Menu đavo ne dade mira, pa ću onako u punoj džamiji: „Bolje bi bilo ne učiti dovu. Osman otkrio kuću, a Sulejman razastro ćerpič da mu se suši!“ Svijet se nasmija, ali ipak se iza bajram-namaza prouči dova. Čini mi se da uza sve to nije bilo kiše još podugo vremena iza toga.

Ažurirano: Utorak, 07 Lipanj 2016 08:34
 
Alijine sarajevske minijature PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Ponedjeljak, 24 Kolovoz 2015 21:57

 

Alijine sarajevske minijature (16)

Iz knjige „Sarajevski nekrologij“, Alije Nametka

O hafizu Esad efendiji Sabrihafizoviću

Hafiz Esad efendija Sabrihafizović je prvi imam i hatib u Begovoj džamiji valjda više od četrdeset godina. Imao je krasan tenor, pa i danas mu je još lijep glas, iako su pluća popustila. Prija tridesetak godina on je zbilja zanosno učio Kuran, ilahije, mevlud i kaside, a znao je i lijepo zapjevati. Nije pio alkoholna pića. Bio sam jednom svjedok kad je bio u društvu gdje se pilo (ljeto 1934), a on je svu noć prepjevao sevdalinke, pa i svoje kompozicije. Šteta je što te njegove kompozicije nisu snimljene. To su mahom Safvet-begove pjesme.

Nije učio kakve veće teološke škole.

Jednom je netko u Ulema-medžlisu (Mesihović, Svrzo, Muftić, Lemiz, Okić) rekao kako je Sabri-hafiz (tako su ga zvali) išao u Stambol da uči, ali se nije mogao sviknuti bez matere, pa se odmah vratio u Sarajevo.

Netko od njih je dobacio: „Govorio se da se bojao da ga netko šej ne učini, pa je zato pobjegao iz Stambola“, na što Mesihović reče: „Bolje bi mu bilo da je šej učinjen u oturak nego što je u mozak.“ (4.5.1961)

(Objašnjenje: Šej učiniti – seksualno općiti, iz „Sarajevski nekrologij“, stranica 333)

Ažurirano: Utorak, 07 Lipanj 2016 08:34
 
Alijine sarajevske minijature PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Utorak, 11 Kolovoz 2015 12:43

 

Alijine sarajevske minijature (15)

Iz knjige „Sarajevski nekrologij“, Alije Nametka

Da su nam barem oduzeli i ramazan!

Moj nesretni profesor Husejin Brkić reče jednom u „Centralu“, ima od tada dobrih 25 godina, da je ramazan za one koji nemaju šta raditi u danu. Ovo su njegove riječi: „Kad su nam oduzeli agrar, da su nam barem oduzeli i ramazan!“

Bio je to onda vic, ali sad je to teška stvarnost, da valjda ni 10% mlađeg svijeta ne posti, a oni što mrse ne ustručavaju se to javno raditi. Ja sam još zapamtio, kad ni inovjerci ne bi htjeli pušiti javno, da muslimana ne bi zakusnuo dim od cigarete. (17.3.1961)

Ažurirano: Utorak, 07 Lipanj 2016 08:34
 
Alijine iskrice PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Petak, 13 Veljača 2015 21:04

 

Alijine sarajevske minijature (14)

Iz knjige „Sarajevski nekrologij“, Alije Nametka

Ovako mi uz ramazan na um padaju neke anegdote. Rahmetli Ahmed efendija Burek koji je stanovao u jednoj odaji u Morića hanu, pa je morao od medrese do hana proći kraj aščinice, iz koje bi se prostirali mirisi jela, rekao je jednom: „Da ramazan traje tri mjeseca insan bi se pretvorio u kera, koliko mu se izoštri njuh!“

Ažurirano: Petak, 13 Veljača 2015 21:06
 
Alijine iskrice - Šiše s rakijom PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Utorak, 06 Siječanj 2015 15:45

Alijine sarajevske minijature (13)

Iz knjige „Sarajevski nekrologij“, Alije Nametka

Pripremio: Nadan Filipović

15. marta. 1961.

Ovo posljednjih dana, osim Lejlei – Kadra, svijeta sve manje u džamijama. Reče mi sinoć iza teravije Ejjupaga Šabić, u džamiji u Džininu sokaku, s njim kao slučajnim namjernikom, bilo svega četvoro muških i četiri žene. Imam je ujedno i mujezinio.

I u našoj džamiji je bilo jedanaest muških, a nešto malo više žena.

Ovo mi na um pade, kad se prije sijelilo preko ramazana u „El-Kamera“, da bi se prostorije, stalaže, gdje stoje flaše s rakijom i drugim pićima zalijepile pakpapirom, a u nekoj sobi bi se valjda i teravija klanjala. Po teraviji bi se igralo domina do prvog topa, a u jednoj sobi Hamzikon (Im Hause Kohn), gdje bi ponetko plaćao i po dvjesto dinara za kartu. (Hamzikon je jedna stara kartaška igra, doduše već potpuno zaboravljena u Bosni, N.F.)

Kad bi se primakao Bajram, odmah iza Lejlei-Kadra, nestrpljivi akšamlučari bi mimohod prstom bušili pakpapir na stalaži i virili šiše s rakijom.

Pričao mi je jednom Edhem efendija Mulabdić kako su se nekad uoči Bajrama, odmah nakon iftara, okupili u hotelu „Central“ neki mladi intelektualci, a Edhem naručio pivo. Pitali ga kud će odmah po pivu kad još nije ni Bajram, a on odževabio: „Od akšama je nastao Ševal!“

Ažurirano: Utorak, 07 Lipanj 2016 08:35
 
« Početak«12345678»Kraj »

Stranica 5 od 8

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search