LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Alijine sarajevske minijature
ALIJINE ISKRICE
Alijine sarajevske minijature PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Srijeda, 04 Rujan 2013 09:03

Alijine sarajevske minijature (4)

Iz knjige „Sarajevski nekrologij“, Alije Nametka

Crtica o Edhem efendiji Mulabdiću

U svom članku napisanom povodom smrti Hamdije Kreševljakovića koji je objavljen u Glasniku Vrhovnog islamskog starješinstva i posebno, kao separat, napisao sam da je jednom književniku davao do njegove smrti stalnu materijalnu pomoć. To je bio Edhem efendija Mulabdić. Čovjek, koji je, po mome mišljenju, najviše učinio, osobito na početku 20. stoljeća, da se muslimanska mladež počela školovati u austrijskom školama, da su osnovana društva “Gajret” i “Narodna uzdanica”, u kojima je bio neumoran radnik, koji je bio pisac, dobar pisac, i odgojitelj, koji je sve svoje i radno i slobodno vrijeme trošio na podizanje naše kulture, ostao je, nakon što je izašao iz zatvora (konac marta 1946.), bez ikakvih prihoda – ni služba ni penzija. Mučila ga je pomisao da je pod starost pao na milost svoje djece i unučadi. Hamdija mu je davao svakog mjeseca “plaću”.

Ažurirano: Srijeda, 04 Rujan 2013 21:03
 
Alijine sarajevske minijature PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Srijeda, 31 Srpanj 2013 16:21

Alijine sarajevske minijature (3)

Iz knjige „Sarajevski nekrologij“, Alije Nametka

O Hasanu Miljkoviću

Na jednoj godišnjoj skupštini Centralnog odbora Jugoslovenske muslimanske organizacije u Sarajevu bili su svi delegati iz Sarajeva i provincije i birali su se kandidati za narodne poslanike te stranke. Hasan Miljković nije bio biran na jednim izborima, pa je za dvije godine okokuzio. U delegatima ih je bilo dosta iz Bihaćkog okružja koji su po njegovu nagovoru, trebali intervenirati da na kandidacionoj listi budu na vrhu, jer samo tako može proći. Imao je jednog grlatog delegate, koji ustade, kad se govorilo o sastavu liste za Bihaćko okružje, pa će: “Braćo da biramo Hasana Miljkovića. On je, braćo, za ovo vrijeme što nije bio poslanik, propao i moralno i materijalno.”

Nastao je urnebesni smijeh, ali je Hasan dobio takav siguran izborni srez da je izabran za narodnog poslanika.

U zatvoru u Zenici je bio čudak. Klanjao je sve namaske vaktove i, valjda, nije nijedan propustio, a jeo je slaninu bez ikakva skrivanja i ustručavanja. Čini mi se, u proljeće 1958. došao je u Sarajevo i obišao sve one poznanike iz zatvora s kojima je bio zajedno ili se s njima viđao u Zenici. Jednog dana došao je i meni u Institut za proučavanje folklore, a nedugo iza toga dođe vijest da je umro u svojoj Velikoj Kladuši.


(pripremio Nadan Filipović)

Ažurirano: Četvrtak, 01 Kolovoz 2013 17:18
 
Alijine sarajevske minijature PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Subota, 15 Lipanj 2013 10:08

 

Alijine sarajevske minijature (2)

Iz knjige „Sarajevski nekrologij“, Alije Nametka

Bliski susret

Jednom mi je pričao Safvet – beg kako je sjedio kao Predsjednik Sabora pred nakom kafanom u Ćemaluši (današnjoj Titovoj ulici), kad, veli, pomoli se u fijakeru Ismet – beg Gavran Kapetnović. Došao kao kotarski predstojnik, odnekle iz provincije u Sarajevo, pa se vozi u fijakeru. Kad ugleda mene, naredi kočijašu da zaustavi fijaker, a mene zovne prstom (i pri tome pokaže savijeni kažiprst desne ruke prema gore), ovako, a ja njemu ovako (jedan energičan bosanski grb). I prokomentarisa to: “Da ja kao predsjednik Sabora dođem na noge njemu, kotarskom predstojniku!”

(pripremio Nadan Filipović)

Ažurirano: Subota, 15 Lipanj 2013 10:09
 
Alijine sarajevske minijature PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Subota, 01 Lipanj 2013 10:20

Alijine sarajevske minijature (1)

Iz knjige „Sarajevski nekrologij“ Alije Nametka

Sin rahmetli Alije Nametka, uvaženi prof.dr. Fehim Nametak mi je prije par godina dao dopuštenje da mogu na „Bošnjačkom oku“ objaviti Alijine prekrasne priče. Prije desetak dana mi je dao i dopuštenje da mogu, po vlastitom izboru, objaviti dijelove iz Alijine knjige „Sarajevski nekrologij“. Izražavam i na ovom mjestu zahvalnost poštovanom kolegi Fehimu što mi je omogućio pozabaviti ovom veoma interesantnom knjigom u kojoj su navedene veoma koloritne i nadasve duhovite sličice o poznatim Sarajlijama – čaršinlijama ili jerlijama. Rahmetli Alija je knjigu pisao polahko, baš na tenane, te „izvezao“ unikatnu zbirku zapisa o mrtvim ljudima - zapisa koji se ne mogu naći u njihovim, manje ili više, sjajnim biografijama. Tu se pokazao kao velemajstor minijaturnih detalja različitih portreta, pa čak bi se moglo kazati i karikatura, u nekim slučajevima. Međutim, ni u jednoj njegovoj riječi nema mržnje, zlobe, zehre arogancije ili, ne daj bože, bilo kakvog znaka nepoštivanja mrtvih o kojim piše. Alija Nametak je ustvari samo oslikao ono što smo i predpostavljali, a to je da su i takozvani veliki ljudi jedne čaršije kakva je sarajevska, pa i sve druge čaršije svijeta, ipak malehni, s manama i sasvim obični, pa ponekad i smiješno nezgrapni u nekim događanjima i situacijama. Posebni specifikum ove knjige, pune na vrijeme zabilježenog nezaborava, je to što je autor odredio da se knjiga objavi kada i on preseli na Ahiret. Dakle, autor „Nekrologija“ nije bio među živima kad je knjiga ugledala svjetlo dana; svi portreti likova u knjizi su rahmetlije, pa zato ovoj „srajevskoj galeriji minijtura“ zaista i priliči njen unikatni naslov - „Sarajevski nekrologij“.

Ažurirano: Subota, 01 Lipanj 2013 17:04
 
« Početak«12345678»Kraj »

Stranica 8 od 8

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search