LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home (Pod)sjećanja
PODSJECANJA
Podsjećanja PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Petak, 28 Lipanj 2013 15:26

Stjepan Lamza – nogometni genijalac

Nadan Filipović

Što je danas Luka Modrić, to je u hrvatskom, ex-jugoslovenskom, a slobodno se može kazati i evropskom nogometu bio Stjepan Lamza – Štef. Ako ne i mnogo više! Rođen je u Sisku 23. januara 1940. godine. Karijeru je započeo u međuzonskoj Segesti, nastavio u Braniku - Maribor. Prešao je u zagrebački Dinamo, 1960, u kojem je ostao do 1967. godine, kada je. 14. juna, tragično okončao svoju blistavu karijeru. Naime, taj dan je Dinamo u polufinalu Kupa velesajamskih gradova (sadašnji Kup UEFA), u produžecima pobjedio Eintracht iz Frankfurta, golovima Zambate, Novaka, Gucmirtla i Belina, a najbolji na terenu je bio Stjepan Lamza. Prvu utakmicu u Frankfurtu nadmočno je dobio Eintracht sa 3:0, veliki favorit sve do zagrebačke utakmice.

Nakon te fantastične pobjede igrači i uprava su upriličili proslavu u jednom luksuznom restoranu, a nakon fajronta su otišli na konak u vilu Rebar. Svi igrači su otišli na spavanje, a Štef se, međutim, vratio za šank i natjerao konobare da mu cijelu bogovetnu noć poslužuju piće za pićem. Od svih dinamovaca prvi se probudio fizioterapeut Karlo Žagar pa kad je vidio Štefa u stanju potpune alkoholne intoksikacije, umjesto da je pozvao hitnu pomoć i alarmirao ostale članove uprave, on je uz pomoć dvojice konobara Lamzu odvukao i zaključao u jednu od soba da otspava i otrijezni se. Žagar je zaista imao najbolju namjeru, a kako će se iz kasnijeg tragičnog događaja vidjeti „put do pakla je počesto popločan najboljim namjerama“.

Ažurirano: Petak, 28 Lipanj 2013 22:23
 
Podsjećanja PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Nedjelja, 16 Lipanj 2013 09:24

Nada Mamula – kraljica sevdalinke i sevdaha

Nadan Filipović

Mnogi ljudi misle da je Nada Mamula bila Bosanka. Imaju i razloga jer je ona najveći dio života provela u Sarajevu i uglavnom pjevala o Bosni. Međutim, Nada Mamula, djevojački Nadežda Vukičević, je rođena j u Beogradu 09.januara1927. godine. Njen otac Miodrag je bio iz Aleksinca, a majka Smiljana iz Soko - banje. Miodrag je tragično stradao svega nekoliko meseci po njenom rođenju, pa je djetinjstvo provela s majkom.

Karijeru je započela u Radio Beogradu još 1946. godine. Udaje se 1948. za Nikolu Mamulu. Njih dvoje su u Beogradu proveli nepune dvije godine i Nikola, koji je inače radio na željeznici, je 1951. dobio službeni premještaj u Sarajevo. I Nada je u Sarajevu dobila službeničko mjesto na željeznici, pa je jedno vrijeme zapustila dalju izgradnju pjevačke karijere. No, nije dugo izdržala u kancelariji, te se 1952. prijavila na veliku audiciju koju je organiziralo rukovodstvo Radio Sarajeva. Ocjenjivači na spomenutoj audiciji su bili ne samo zadivljeni, već prosto frapirani kvalitetom i bojom tog savršenog alta, ali i savršenom tehnikom pjevanja na kojoj su joj tada mogli pozavidjeti i školovani operski pjevači. Do tada neprikosnoveni Zaim Imamović je na Radiju Sarajevu dobio kolegicu Nadu, te je to bio, u taj zlatan vakat, najbolji tandem pjevača sevdalinki i narodnih pjesama. Nadina popularnost je brzo rasla. Nastupala je širom Bosne i bivše Jugoslavije, a kasnije i po Americi, Kanadi, Australiji, Njemačkoj, Austriji, itd.

Ažurirano: Nedjelja, 16 Lipanj 2013 18:25
 
« Početak«51525354555657585960»Kraj »

Stranica 60 od 60

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search