LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home O DERVIŠU
DERVIŠ
O Dervišu PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Ponedjeljak, 23 Prosinac 2013 20:21

Derviš Sušić o velikom jerusalemskom muftiji El-Huseiniju – podsjećanja (12)

Pripremio: Nadan Filipović

Treći dio:

Muftijin dolazak u Bosnu, kao što se iz dokumenata i javnih glasila vidi, pripreman je, za ratne prilike – dugo i brižljivo. U međuvremenu štampa je u nekoliko navrata objavila kako je muftija dao dobrovoljne priloge za zbrinjavanje muslimanskih izbjeglica u Sarajevu i drugim gradovima. Nekoliko članaka o panislamizmu, o borbi Muslimana protiv komunista, o ličnosti jerusalimskog muftije, objavljeni u dosta dobro proračunatoj sukcesiji, doprinosili su da se njegova posjeta Bosni očekuje sa što većim interesovanjem i prihvati kao izvanredno važan događaj.

Muftija se najprije zaustavlja u Zagrebu, gdje ga prima Pavelić. Posjećuje Banja Luku, pa tek onda stiže u Sarajevo, u pratnji njemačkih vojnika i policijskih profesionalnih pratilaca, koji treba, a i umiju, da pucaju i u sumnjivog vrapca, a kamo li na nekog zadrtog Bosanca, koji bi, eventualno, dreknuo neku makar - .... .. pas mater firaunsku, ili, ne daj bože, pripucao na njega. U pratnji su se nalazili i ustaški agenti. Ali, oni su, pod firmom tjelesne bezbjednosti muftijine, strogo pratili svaki njegov korak i svaku riječ, i o tome obavještavali Pavelića.

U broju 9. od 5.svibnja 1943. godine, s portretom palestinskog muftije na prvoj strani, glavni urednik „El-Hidaje“ piše:

Ažurirano: Utorak, 24 Prosinac 2013 06:54
 
O Dervišu PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Petak, 04 Listopad 2013 08:19

Derviš Sušić o velikom jerusalemskom muftiji El-Huseiniju – podsjećanja (11)

Pripremio: Nadan Filipović

Drugi dio:

Iako El-Husein podržava struju koja nastoji da ostvari autonomiju Bosne i Hercegovine pod neposrednim njemačkim protektoratom, on u obraćanju prijateljima u BiH rijetko kad smeće s uma da je ona još dio Pavelićeve države, koja je pobola ustaške bajrake na Drini kao vječnoj granici NDH, što je negacija autonomije BiH, bez obzira pod čijim protektoratom, ili i bez njega.

U intervjuu jednom endehazijskom listu, El-Husein se ipak najprije zahvaljuje El-Hidaji. Vođstvo El-Hidaje i oni koji su iza njega stajali, znali su dobro da je Pavelić već proglasio BiH srčikom NDH, a Muslimane „cvijećem hrvatskog naroda“. Pobojavši se da ova muftijina zahvalnost El-Hidaji ne izazove nove Pavelićeve sumnje u autonomistički separatizam te struje, vođstvo El-Hidaje već na godišnjoj skupštini Udruženja 15. avgusta 1941. kroz referat predsjednika ističe da u El-Hidaji nema mjesta politici. Odmah poslije referata, sekretar El-Hidaje čita pozdravni brzojav Paveliću u Zagreb i El-Huseinu u Berlin. Profili adresanata najbolje svjedoče da se politika vodila.

Dolaskom u Berlin, El-Husein stvara centar iz koga će rukovoditi njemačkom verzijom osovinskog panislamizma. S njim se našlo i nekoliko iskrenih boraca za slobodu palestinskog naroda, koji – kad su vidjeli kud smjera muftijina politika – ni jednom riječju, niti gestom, nisu podržali muftijine profašističke marifetluke.

Ažurirano: Petak, 04 Listopad 2013 10:16
 
O Dervišu PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Utorak, 17 Rujan 2013 09:38

Derviš Sušić o velikom jerusalemskom muftiji El-Huseiniju – podsjećanja (10)

Pripremio: Nadan Filipović

Prvi dio:

Veliki muftija Kudsi – Šerifa (Jerusalima) El-Husein je rođen u Jerusalimu 1895. godine; tu je završio osnovnu i srednju školu. Direktor gimnazije bio mu je Sarajlija Faik Kurtić, koji je tu istu dužnost vršio i u gimnaziji u Solunu kad je tamo đakovao Kemal Ataturt. El-Husein je studirao na El-Azharu, zatim je u Carigradu završio oficirsku školu; kao turski oficir bori se u turskoj vojsci 1914 – 1918. Njegove prve koncepcije panislamizma formiraju se na relaciji el-azharske dogmatike i abdul-hamidovskog panislamističkog programa, kad je njemačka carska obavještajna služba drmala i turskim generalštabom i po Kairu i drugim arapskim centrima vodila tihi krvavi rat s engleskim i francuskim kolonijalnim konkutrentima.

Balfurovom deklaracijom, zasnovanom na tajnom englesko-francuskom sporazumu, Palestina se daje Jevrejima kao stara otadžbina, ali znači oduzimanje isto tako stare otadžbine palestinskim Arapima, dakle daje se i Jevrejima i Arapima kao razlog za mržnju i međusobno zatiranje bez kraja i konca, a bez čega kolonijalizam, kao bez metoda, niti bi nastao, niti bi opstao na bilo kojem dijelu bilo kojeg kontinenta. El-Husein je na čelu palestinskih arapskih nacionlista. Engleski kolonijalni vojni sud ga uzima na nišan, ali El-Husein bježi u Damask. Sa 27 godina El-Husein biva izabran za velikog muftiju Palestine, što govori o povjerenju vodećih snaga pokreta prema talentu mladog ambicioznog političkog i vjerskog vođe El-Huseina. Postaje stalni predstavnik Sveislamskog kongresa u Jerusalimu. Pitanje Palestine, dotle tretirano najprije kao jedno od lokalnih pitanja Bliskog istoka, pa podignuto na rang arapskog nacionalnog problema, mladi muftija izdiže na relacije sveislamskog svjetskog pitanja. Obilazi prijestonice arapskih zemalja, miri zavađene vladarske kuće, prikuplja pristalice, iz svijeta, a kao odziv na njegov zov, stižu obilni znaci moralne i materijane podrške.

Ažurirano: Srijeda, 18 Rujan 2013 01:31
 
O Dervišu PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Petak, 06 Rujan 2013 09:37

Derviš Sušić o ing. Suljagi Salihagiću – podsjećanja (9)

Pripremio: Nadan Filipović

Godinu dana poslije smrti Mehmeda Spahe pojavila se brošura inženjera Suljage Salihagića (Mi, bosansko-hercegovački muslimani u okviru jugoslovenske zajednice). Vlasti su je zabranile. Od službene paljevine ipak se sačuvalo nekoliko brojeva.

Tekst brošure zaslužuje da se na njemu zadrži pažnja kao na zanimljivoj ilustraciji jedne varijante građansko-veleposjedničkog poimanja autonomije Bosne i Hercegovine. Tu nema Spahinog smisla za taktizersku kombinatoriku, ni Džaferovog lažnog patosa o „ponosu svih Muslimana“. Ali, nema ni Ademaginog doglavničkog podaništva.

Dok je Ademaga Mešić bio zapovjednik „šuckora“, Suljaga je kao inženjer, austrougarski oficir, zapovijedao jednom Bau-kompanijom (građevinska kompanija, NF), adaptirajući objekte po okupiranoj zapadnoj Srbiji za potrebe austrougarske vojske i okupacione uprave. Suljaga je sin veleposjednika, akademac, u struji mlade muslimanske inteligencije „prosrpski“ orijentisane; godine 1919. član je „jugoslovenske muslimanske demokratije“, delegat je Narodnog vijeća SHS (Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, NF) za Bosnu i Hercegovinu u Privremenom narodnom predstavništvu Kraljevine SHS – zajedno sa Spahom, Hrasnicom i drugima, ali ne i kao njihov sljedbenik.

Ažurirano: Subota, 07 Rujan 2013 17:28
 
O Dervišu PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Srijeda, 24 Srpanj 2013 11:58

Derviš Sušić o „autonomiji Bosne i Hercegovine“ – podsjećanja (8)

Pripremio: Nadan Filipović

Autonomija Bosne i Hercegovine, kako su je zamišljali muslimanski buržoasko-veleposjedničko-klerikalni politikanti, bez obzira pripadali oni JMO-u (Jugoslovenska Muslimanska Organizacija, NF), ili radikalima, ili HSS-u (Hrvatska Seljačka Stranka, NF), a bez ravnopravnosti svih naroda i narodnosti u njoj, i bez klasne sadržine te ravnopravnosti, posebno bez ravnopravnog položaja BiH s ostalim autonomnim cjelinama u državi, bila je i ostala priča za političke mazlume.

Autonomija Bosne i Hercegovine kakvu su predlagali studenti potpisnici bila je vizija i program komunista. Taj njihov san je već trideset i pet godina realni život.

Između ta dva koncepta autonomije, ni u kom pogledu, i ni u kom detalju, nema podudarnosti. Sve same protivnsti koje su se, na fonu opšte bitke naroda i narodnosti cijele Jugoslavije za nacionalno i socijalno oslobođenje, tukle kao nepomirljivi protivnici, dok jedna nije završila u sedmoj haraniji istorijskog džehennema zajedno sa svojim nosiocima.

Ažurirano: Četvrtak, 25 Srpanj 2013 09:35
 
« Početak«12345»Kraj »

Stranica 3 od 5

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search